Zencefil ailesinden kakule son yıllarda Amerika başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde sıklıkla tüketilmeye başlanan aromatik yapıda özel bir baharat. Baharatlar yemeklere lezzet katan ancak antibakteriyel özelliklerinden tutun da bazı küçük sağlık sıkıntılarını da giderici özellikleriyle sağlıklı beslenmede çok önemli bir yer tutar. Tohumları çiğnendiğinde nefesi tazeleyen, sindirimi kolaylaştıran kakulenin yemek sonrası ağzı tatlandırmanın dışında çok sayıda faydası vardır. Hazma yardımcı, mide kramplarını giderici özelliği olan kakule çaylar ve kahveye kattığı ayrıcalıklı aromasıyla lezzet arayanların alternatifi oluyor.
Önerilen dozu aşmayın
Kakule, mide, bağırsak gaz sorunlarıyla savaşta eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak görülmüştür. Sindirim sistemi ve karaciğer sağlığı için en ideali çay olarak içilmesidir. Önerilen doz 1 tatlı kaşığı tohumun sıcak suda 5 dakika demlenmesidir. Kakule, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu arındıran enzim sistemlerini canlandırıcıdır. Hafızayı güçlendirici özelliğiyle de dikkat çeken kakulenin iştah artırması özelliğinden dolayı kontrollü kullanımında fayda var.
Midenin dostu
Mide ekşimesi olanlarda nane, dereotu, rezene, biberiye, kimyon, tarçın , zencefil etkiliyken başı çeken kakuledir. Çorbalara, yemeklere, baklagillere çok yakışan kakuleyi, yemeğe piştikten sonra atmalısınız. Kakule sütlü tatlılara, hoşafa da yakışır yeter ki doğru miktar ve zamanda ekleyin. Kahvenin sihrini kakule verir. Ancak her değerli baharat gibi kakule de bazıları için tehlikeli olabiliyor. Safra kesesi taşı olanlar, gastrit, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar ve hamileler kullanmamalıdır.