Sabahın ilk ışıklarında “Onsuz uyanamam” diyerek filtre kahveye sarılanlar, köpüklü bir cappuccino’ya bayılanlar, ağır bir yemekten sonra sıkı bir espresso ile kendine gelen ya da genetik koda işlemiş “Türk kahvesi tek tercihim” diyenler! Sakın kahvenin dozunu ve bu altın kuralları kaçırmayın...
Evi saran kokusuna bayılırım, kaliteli kahveleri anında tanırım o ayrı ama düzenli kahve içmek aklıma bile gelmez. Olsa da olur olmasa da. Ta ki geçtiğimiz hafta Cafeeway’in paketini açana kadar cidden durumum buydu. Minicik bir espresso cezvesi ile birlikte gelen iki kahve paketini deneme yapmak için ocağa koyduğum gün milattır. Artık ciddi ciddi canım çekiyor. Biraz sevgililer günü bahanesi biraz da kokusunun evi daha fazla sarmalaması sebebiyle bu günkü yerimi kahveye ayırıyorum...
Kahvenin altın kuralları
1. Kavrulmuş kahve çekirdeği aromasını ve tadını uzun süre muhafaza eder. Ev tipi küçük bir değirmenle istediğiniz miktarda öğütmek aromayı en iyi koruma yöntemidir.
2. Kahve öğütüldükden sonra yavaş yavaş aromasını, tadını kaybeder. Ağızı kapalı cam kavanozlarda buzdolabında, iki üç hafta içinde tüketin. Uzun süre bekleyecek bir kahveyi mutlaka vakumlu poşetlerde saklayın.
3. Filtre kahveyi tekrar tekrar ısıtmayın. Bir kere kullanılan kahveyi asla tekrar kullanmayın. Her zaman içeceğiniz kadar hazırlayın. Kahve piştiğinde aromasını en iyi ortalama 85°C de korur. Kahve makinesinde 20 dakikadan fazla bırakmayın.
4. Her fincan için yaklaşık tepeleme iki çay kaşığı veya silme iki tatlı kaşığı kahve kullanın. Bu ölçüyü zevkinize göre azaltıp arttırabilirsiniz ancak standart ölçü budur.
5. Kahve yaparken mutlaka soğuk suyu kullanın. Sudaki klor vb. kokular kahveyi olumsuz etkiler. Suyun lezzetli olması kahvenin tadını birebir etkiler unutmayın.
6. Türk kahvesi pudra kıvamında öğütülmüş olmalıdır. Çok kısık ateşte pişirilirse bol köpüklü olur.
7. Kahve çekirdeklerini kavurduktan sonra, öğütmeden önce 12 saat dinlendirmek gerekir.
8. Kahve çeşitleri (Filtre, Türk kahvesi vb), kahve çekirdeklerinin cinsleri ve öğütülme şekline göre değişir.
9. Türk kahvesi kahve çekirdeğinin en ince öğütme şeklidir. Türk kahvesi ve espresso arabica adı verilen kahve çekirdeklerinden yapılır, diğer kahvelere göre daha yağlıdır.
KAHVE SÖZLÜĞÜ
- Granül kahve: 1906 yılında Amerika'da yaşayan Japon kimyacı Satori Kato tarafından Chicago’da bulunmuş, ilk kez 1906 yılında Guatemala’da,İngiliz kimyacı George Constant Washington tarafından üretilmiştir. Granül (Instant) kahve, dondurarak veya spreyleme ile kurutularak yapılır. Her iki şekilde de kahvenin yapısı bozulur ve aromalar azalır. Neden yaygın derseniz… Pratik oluşu önemli bir unsur.
- Dibek kahvesi: Kahve öğütme yöntemidir. Kavrulan kahve çukurtaş veya tahta bir havanda tokmakla ezilir.Türk kahvesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar bu yöntemle devam etmiştir.1827’de tüfenkçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda zaman içinde yapımı zor olan dibek kahvesi unutuldu.
- Cappuccino: Süt ve sütlü köpükle servise dilen, köpüklü kahve
- Marocchino: Cam bardakta servis edilen mini capuccino
- Macchiato: Az miktarda süt konulmus espresso. Tercıhe gore sıcak veya soguk sut ile içilir.
- Latte: Sıcak ve sütle birleştirilen kahvelerde “latte” kelimesi görürsünüz.
- Mocha: Süt ve sıcak çikolata eklenen kahve
- Granita: Soğuk servis edilen kahveler
- Americano: Granür kahvedir.
- Ristretto: Çok sert espressodur.
- Lungo: Espressonun hafifidir
- Corretto: Espressoya bir shot grappa eklenerek yapılır.
- Süvari kahvesi: Çay bardağı ile servis edilen Türk kahvesi.
- Mırra: Türk kahvesine benzeyen ama içinde kakule olan sert bir kahve.
- İrlanda, İngiliz ve Rus kahveleri: İçinde ülkesine göre az miktar alköllü içecek olan kahveler.
- Barişta: İtalyan kahve zincirleri ile hayatımıza giren yeni bir kelime. Özünde barmen anlamı taşıyan kahve hakkında deneyimli, bilgili kişilere deniyor.
MERAKLISINA - Yeni Kahve Markaları
CafeVergnano
130 yılı aşkın iş deneyimine sahip, İtalya’nın en eski kahve üreticisi CaffèVergnano, 1882 yılından günümüze bir aile geleneğinin devamı olarak espresso üretiminde dünyada saygın bir yer edinmiş İtalya’nın prestijli kahve markası. Nişantaşı ve Zorlu alışveriş merkezindeki yeni yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Özel bir kahve dükkanı, beğeneceksiniz.
Coffeeway
Avrupa’nın ünlü kahve zinciri Coffeeway, “Kahve Dükkanı”konsepti ileNişantaşı Güzelbahçe Sokakta ve “Kahve-Bar” konsepti ile Caddebostan İskele Sokak’ta evinizde kahve keyfi yaşamanız için damak tadınıza uygun kahveyi seçmenize yardımcı oluyor ve seçilen kahvenin evdeki makineye uygun şekilde öğütülmesini sağlıyorlar.
Ve… Alışverişievdenyapmakisteyenlere: Kahveniyarat.com
Son zamanlarda gördüğüm en iyi fikir ve uygulama. Bu ekibi şahsen kutluyorum. Kahveniyarat.com, “Kendi tadını yakala” sloganıyla, kurucularından Aykut Gürkan girişimiyle "Kahveni Yarat” ekibi olarak, kahve severlere en taze kahveyi, tercih ettikleri şekilde ulaştırmak için çalışıyor. Ben sipariş ettim ve bir gün sonra kapımdaydı. Acayip keyifli bir alışveriş. Sitesi çok pratik ve iç açıcı. Hakikaten bayıldım, tabii gelen paketlerede...
Etiyopya Sidamo, Kenya Kogongo ve Kolombiya Supremo gibi farklı çeşit ve tat profiline sahip kahve çekirdeklerinden istediklerimi harmanlattım ve dileğim gibi bir öğütme şeklini seçtim. İstediğim isim ve resimle de bir etiket hazırlamama bile imkan veren bu site bence dahiyane bir fikir olmuş! Gelen paketler gerçekten nefisti, mutlaka deneyin.