Şekerli, yağlı besinler ve kafeinli içecekler çocuklarda, sağlıksız bedenler oluşturuyor. Uyku düzeni bozulan ve vitaminlerden mahrum kalan çocuklarda hastalıkların görülme sıklığı artıyor.
Yeni nesil çocukların, kolalı içecekler, çikolata ve fast-food gıdaları sıklıklı tükettiğini açıkça görüyoruz. Şeker ve yağ, gereğinden fazla enerji alımını sağlar ve beraberinde şişmanlığı getirir. Bilimsel olarak kanıtlanmış gerçek şudur ki, şişmanlık şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşumundaki temel basamaklardan biridir. Önceden, orta yaş üzerinde görülen kalp-damar hastalıklarının meydana çıkma yaşı bugün 20’li yaşlara kadar düştü. Bunun en büyük nedeni kötü beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteden uzak bir yaşam. Kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi, aşırı şekerli ve yağlı yiyecekler toplumumuzda görülen en belirgin kötü beslenme alışkanlıklarının başında yer almaktadır. Kafeinin çocuklar ve yetişkinlerdeki etkileri benzerdir. Kafeinli yiyecek veya içecekleri alan çocukların zor uyur. Bununla birlikte kafeine karşı çocuklar, yetişkinlerden daha hassastır. İlave olarak, kafein aşırı idrara çıkmaya neden olur ve bunun sonucunda vücuttan su kaybı meydana gelir. Uzun süreli ve aşırı su kaybı, vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Ayrıca kafeinli içecekler şeker açısından da son derece zengin olmalarına karşın, hemen hiçbir yararlı besin öğesini içermezler.
Buzlu çay da kola kadar zararlı
Kafein, çikolata kahve ve çayda da bulunur. Bazı ebeveynler, gazlı içecekler yerine buzlu çay gibi içeceklerin daha iyi bir tercih olduğunu düşünürler. Oysa buzlu çayda da en az kolalı içecekler kadar kafein ve şeker var. Bunların yerine, taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayran gibi besleyici içecekleri çocuğunuzun alışkanlıklarına kazandırmaya çabalayın. Fast-food yiyecekler bir beslenme biçimi değil en fazla ayda bir-iki kez yapılan bir değişiklik olmalıdır.