Özü, sözü, kökü, geçmişten geleceğe bağlarıyla medeniyetlerin köprüsü olmuş bir coğrafya...
Yalnız bir kelebek gibi açık denizlerde kaybolmuşken kendimi ruhunda bulduğum kadim şehir HATAY.
Küçük masalsı evlerinde bir bardak ateşte demlenmiş koyu, acı ve yoğun suvari kahvesinin tadı damağımda, dar ara sokaklarında karanlığında aydınlandığım şehir...
Hatay’da gezi, inceleme ve ziyaretlerim esnasında Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin’i Arsuz Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Suat Mıstıkoğlu ile ziyaret ettik.
Hikmet Çinçin, veriler ve rakamlarla enine boyuna Hatay’ın turizmden ekonomisine, dış ticaretinden, Coğrafyasına varana dek Antakya ATSO’nun bilgilerini benimle paylaştı;
Hatay ili dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yöredeki yerleşmelerin tarihi, yaşamı kolaylaştıran ılıman iklim koşulları ve verimli toprakların varlığı nedeniyle, İÖ 100.000’le başlatılan Orta Paleolitik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Hatay yöresini çekici kılan ve tarihin her döneminde göçlere açık olmasını sağlayan bir başka özellik de, Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye-Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmasıdır. Ayrıca, Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanabilecek en uygun limanlar yine Hatay yöresindedir. Hatay, ülkemizin güneyinde, İskenderun körfezinin doğu kıyılarında yer alır. Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir.
Hatay ilinin ekonomik hayatına hakim sektörler; ticaret, tarım, sanayi, ulaştırma (nakliyecilik) ve inşaat sanayidir. Hatay ilinde demir-çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleri ve tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ile narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır.
TARİHİ VE TURİSTİK YERLER
Hatay’daki Tarihi ve Turistik Yerler şunlardır: St. Pierre Kilisesi, St. Simon Stylite Manastırı, Yayladağı Barleam Manastırı, Keldağı Barleam Manastırı, Habib-i Neccar Cami, Şeyh Ahmet Kuseyri Cami ve Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Payas Sokullu Külliyesi, Ulu Cami, Demirkapı, Demirköprü, Koz Kalesi, Bakras Kalesi, Payas Kalesi, Mancınık Kalesi, Cin Kulesi, Darbısak Kalesi, Cindi Hamamı, Saka Hamamı, Kurşunlu Han, Sokullu Hanı, Habibi Neccar Dağı ve Tekkoz Kengerlidüz Tabiat Koruma Alanı, Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Erzin Başlamış Kaplıcaları ve Şifalı Suları, Reyhanlı Hamamı, Kisecik Köyü Şifalı Suyu, Sarıseki Mağarası, Hatay Arkeoloji Müzesi (Antakya Mozaik Müzesi), Aççana Örenyeri, Çevlik Örenyeri, Harbiye, Titus Kaya Tüneli, Tel Aççana, Kinet Höyük, Nekropoller, Ceylanlı, İmma, Tainat, Dor Mabedi, Su Kanalları , (Memekli Köprü), uzun sahil şeritleri.
LEZZETLERİYLE CAZİBE MERKEZİ
Hatay lezzetleriyle de cazibe merkezidir. Oruk, tepsi kebabı, sürk, biberli ekmek, mütebbel, humus, kömbe, “coğrafi işaret tescil belgeli” Hatay künefesi lezzetlerin bazıları…
TURİZMDE HEDEF İLK 5
Tarihi, kültürel mirası ve iklimi ile turizmde önemli bir potansiyele sahip olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığının 81 İl içinde “Marka Kent” olmaya aday gösterdiği 15 il arasında yer alan Hatay ilinin turizm sektöründen alacağı payın artırılması ve bu amaç doğrultusunda Hatay iline yatırım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlar için bir yol haritası oluşturması amacıyla; Hatay İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı; Hatay Valiliği, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanmıştır. Planla topyekün, entegre bir anlayışla Hatay ili turizm sektörünün dönüşümünün sağlanması amaçlanmaktadır. Bu eylem planıyla Hatay ilinin 2023 yılı itibarıyla;
13.500 yatak kapasitesine, 1 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi sayısına, yaklaşık 600 milyon ABD Doları turizm gelirine, işsizlikte 5 puan ilave düşüşe ulaşarak, Türkiye'nin 5. büyük turizm merkezi olması hedeflenmektedir.
Yerli/Yabacı Turist Sayısı
2014 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de belediye belgeli ve turizm işletme belgeli tesislere gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin konaklama verilerini incelendiğinde, Antalya ili en çok ziyaretçi ağırlayan il olmuştur. Hatay ili ise 2014 yılında yaklaşık 410 bin ziyaretçi ağırlamıştır.
Türkiye’de 2010 yılında işletme ve belediye belgeli tesislere gelen ziyaretçi sayısı toplam yaklaşık 53 milyon iken 2014 yılında bu rakam 66 milyona yükselmiştir. Aynı dönemde Hatay ilinde yaklaşık 376 binden, 410 bine yükselmiştir.
Hatay ilinde turizm işletme belgeli 35 adet ve belediye belgeli 40 olmak üzere toplam 75 adet turistik tesis bulunmaktadır. Hatay ilinde en fazla yabancı ziyaretçi Antakya ilçesine gelirken, benzer şekilde toplam ziyaretçi sayısında da Antakya ilçesi ilk sıradadır. İli ziyarete gelen turistlerin % 80’i yerli iken, % 20’si yabancı ziyaretçidir.