Sakız kabağı yılın on iki ayı market raflarında yerini alsa da o aslında bir yaz sebzesi ve şimdi tam mevsimi. Yeşil kabak zamanında yenince lezzeti o kadar farklı oluyor ki “Kabak tadı verdin” sözü inanın hikaye kalıyor...
Mevsiminde kullanılan sebzenin lezzeti on numaradır. Bu yüzden çok alengirli tarifler çıkmaz benden. Mümkün olduğunca ana malzemenin tadına varmaktır hedefim. Bu gün de son derece basit ve saf lezzetleri ile karşınızdayım kabağın. iİk lokmayı aldığınızda iyi ki yaptım dedirtecek cinsten tariflerle... 800 cinsten oluşan ve oldukça geniş bir aile olan kabak sebzesinin sakız cinsi yaz mevsiminde başlıyor. Lezzeti efsane olan Girit kabağını bulabilirseniz sakın kaçırmayın. Hele hele o narin çiçekleri yok mu? İşte onları bulursanız sakın ikiletmeyin.
PEYNİRLE IZGARA YAPIN
Eğer bu güne kadar kabak çiçeği dolması için tam işe koyulmuşken elinizde parçalanan çiçeklerle baş başa kaldıysanız ve bir türlü dolmasını yapamadıysanız suç sizde değil içiniz rahat olsun. Özellikle kıyı Ege ve adalarda kabak çiçeği yılın bu mevsimi bolca bulunur. Sabahın erken saatlerinde hasır sepetlerde kısa sürede satılır, sepetler bir saat içinde boşalır. Bunun nedeni sabah saatlerinde çiçeğin henüz yapraklarını kapatmamış olmasıdır. Neden orada yediğiniz dolmalar bu kadar lezzetlidir? Birincisi o dolmalar işte bu açık çiçeklerle yapılır, sabahın erken saatleri hazırlanır, çiçekler diridir, parçalanmaz rahat doldurulur. İkincisi ise onlar gerçekten sakız kabağının çiçeğidir. Diğer kabak çiçekleri de benzer yapıdadır ama bilen farklı tür olduğunu anlar. İç malzemesi ise taze baharatlar ve yaz domatesi ile hazırlanır ki bu gün tam tarifi ile karşınızdayım. Onu İstanbul işi kuş üzümlü harçla dolduramazsınız, doldurmamalısınız. Aksi takdirde çiçekler narin lezzetini üzümün şekerli yapısı karşısında kaybeder ve tadına yazık olur...
Çiçeklere gelince satın aldığınızda veya evde beklerken hafif kapanma başladıysa hemen buzlu suya atın. Dirildiğini ve yapraklarınır aralanmaya başladığını göreceksiniz. Ola ki çiçekler yine de parçalandı... Bu durumda onların içine biraz peynir karışımı doldurup ızgara yapın ve meze olarak değerlendirin. Bunu bile yapamazsanız tamamen parçalayın peynirli ve mısır unlu mıhlama yapın. Ne yaparsanız yapın o çiçekleri değerlendirin.
Sakız kabağına dönecek olursak, satın alırken mümkün olunduğunca küçüklerini, sert ve koyu renkli olanları sepete atın. Gerisi mi? İşte size yeşil kabakla yapılacak en lezzetli tariflerle baş başa bırakıyorum, afiyetle!
Balıklı Kabak Rulo (4-5 kişilik)
- 500gr lagos fileto (veya iskorpit)
- 4 adet yeşil kabak
- yarım demet maydanoz
- 1 diş sarımsak
- Yeteri kadar zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
- İrice seçtiğiniz sakız 3 kabağı yıkayıp sebze soyucusu ile veya keskin bir bıçakla dik olarak ince dilimlere ayırın. Bu dilimlerin üzerine biraz tuz serpip kevgire alın.
- Beyaz etli iri bir balığı (levrek, lagos, kalkan olabilir) soğuk suda yıkayıp, süzün, irice küpler halinde doğrayın (yaklaşık ceviz büyüklüğünde). Karabiber ve tuz serpin.
- Tüm balık parçalarını kabak dilimleri ile sarıp, açılmaması için kürdan saplayın. Izgarada veya bambu bir kaba yağlı kağıt döşeyin ve üzerine bu roloları yerleştirip (buhar veya ızgara tercih sizin) 15dk pişirin.
- Bu arada maydanoz, rokaşı yıkayıp suyunu iyice alın ve blenderda sarımsak, biraz tuz ve zeytinyağı ile pürüssüz hale getirin. Balık rulolarının üzerine bu sosu gezdirerek servis yapın.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ
- Sebzenin %95’i sudur
- Salatalık, kavun ve karpuz da kabak ailesinin bir türüdür.
- Kalsyum, Potasyum, Magnezyum, C ve B1 vitaminleri içerir
- Mineral yönünden çok zengindir
- 16yy’da Amerika’dan Avrupa’ya gelen balkabakları cinsleri 18yy’da İtalyanların olgunlaşmadan yeme fikri ile bu günkü yeşil türleriyle bu ailede yerlerini almışlardır.
Girit kabağını çiçeği üzerindeyken de kullanabilirsiniz. Biraz tuzlayın. Krep hamurundan daha sulu bir hamur hazırlayıp içine batırın ve kızgın yağda kızartın, tadına bayılacaksınız.
SAKIZ KABAĞI KÖFTESİ
- 2 kabağı rendeleyip suyunu sıkın, derin bir kaba alın. Üzerine 2 yumurta, tepeleme bir yemek kaşığı krem peyniri ilave edip karıştırın.
- Yaklaşık 3 dilim bayat ekmeği rondodan geçirip toz haline getirin ve 4 yemek kaşığı unla birlikte karışıma ekleyin. Biraz tuz, ince kıyılmış dereotu ve incecik kıyılmış soğanı da ekleyip karıştırın.
- Yanmaz tabanlı bir tavayı ateşe alın ve çok az sıvı yağ gezdirin.
- Tava ısınınca bir yemek kaşığı ile harç malzemesinden alıp tavaya aralıklı olarak dökün. Hafifçe kaşığın arka tarafıyla üzerine bastırıp yassılaştırın. Kısık ateşte her iki tarafını iyice kızartıp yanında yoğurtla birlikte servis yapın.
KABAKÇİÇEĞİ DOLMASI
- 30 adet kabakçiçeği
- 1 su bardağı iri bulgur
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 5-6 sap taze soğan (yeşil kısmı)
- Bir adet domates
- Bolca taze nane, dereotu
- Zeytinyağı
- Tuz
- 5-6 sap ince kıyılmış taze soğan, bir su bardağı pirinç, kabuğu soyulup küçük küp halinde kesilmiş bir adet domates, kıyılmış taze nane, maydanoz ve dereotu, zeytinyağı ile tuzu karıştırıp taze kabak çiçeklerine doldurun.
- Çiçeklerin uç kısımlarını burkarak kıvırıp kapatın ve tencereye hafifçe yatay olarak birbirinin üzerine sıralayın.
- Üzerine 1 bardak su, biraz tuz ve zeytinyağı ekleyip, 20 dk kısık ateşte pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.