Tevafuk işte. Haber verme özgürlüğü ile devlet sırlarının ifşası ve casusluk kavramları havada uçuşuyor. Türkiye’nin karnesine kırık not olarak düşülen “basın özgürlüğü” kavramı tartışılırken, Fransa’dan benzeri bir gelişme gündeme düşüyor. Fransız Le Monde gazetesi haber yapmış. Fransa’nın Libya’da DAEŞ örgütüne karşı gizli operasyonlarını gündeme taşıyor. Fransa’nın bu konuda herhangi bir resmi duyurusu yok. Yani gizli bir operasyon sözkonusu anlaşılan. Sıcağı sıcağına tepki Fransa savunma bakanı Yves Le Drian’dan geliyor. “Gazetenin Fransa’nın güvenlik ve istihbarat kurumlarını tehlikeye attığı” yargısına ulaşan Le Drian kızgın. Bakanın başvurusu üzerine gazete aleyhine soruşturma açılıyor. 3 yıl hapis cezası ve para cezası bu suçun karşılığı olarak Fransa yasalarında yer alıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Le Monde’u ziyaret edecek mi? Merak ediyorum. Fransa, devlet sırrı sözkonusu olunca harekete geçiyor ve kamuoyundan “basın özgürlüğü” itirazları yükselmiyor. Türkiye’nin devlet sırrı hassasiyeti niye çok görülüyor?
Afrika ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili, Nijerya, Gana ve Gine’yi kapsayan bir Afrika seyahatine çıkıyor. Pazar günü başlayacak olan Afrika seyahatinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok sayıda işadamı da eşlik edecek. Türkiye’nin Afrika kıtasının her noktasına yönelik açılım politikası hafta içinde İstanbul’da düzenlenen Somali zirvesinde de farklı bir boyut kazandı. Somali devlet başkanının yanı sıra İtalya, Katar, Kanada, Afrika Birliği, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İslam Kalkınma Bankası gibi pek çok ülke ve uluslararası kuruluş, toplantı vesilesiyle bir masa çevresinde buluştu. Somali’ye can damarı oluşturma, var olan kaynakları yeniden gözden geçirme için iyi bir fırsat oldu bu buluşma.
Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz ay gerçekleşen Latin Amerika seyahati de Türkiye’yi kendi coğrafyasına hapsetme çabalarına verilmiş önemli bir yanıt olmuştu.
Önümüzdeki aylarda da uzak coğrafyalara yönelik ziyaretlerin devam edeceğinin altını çizelim.