Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü'ne Kadri Kabak'ın atanmasıyla birlikte kurumsal farkındalık konusunda yeni bir vizyon oluşmaya başladı. Daha önce varlığını fazla hissedemediğimiz ve dinamiklerini yeterince kullanamadığına inandığım kurum, kısa sürede İzmir'in iş dünyasının da dikkatini çeken oluşturduğu projelerle gündeme gelen bir yapıya kavuşuyor. İlerleyen süreçte bu kurumun İzmir'de daha da önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum.
Kadri Kabak'ın bu kurumun başına gelmesi çok isabetli bir atama oldu. İlgili bakanlığın ve bakanın vizyonunu yansıtabilecek anlayışta bir kişiliğe sahip. Bu göreve atanması sonrasında kendisini ziyaret etme fırsatı buldum. Yeni projeler geliştirme ve kurumu daha dinamik bir yapıya dönüştürme konusunda duyduğu heyecanını son derece etkileyici buldum. Sıradan bir müdür olmayacağını, kurumla ilgili vizyonunu paylaştığında daha iyi gördüm.
Çalışma hayatına ilişkin görüşlerini kamuoyuna aktaran, bu konularda iş hayatını aydınlatan gazete köşe yazılarından ve yaptığı TV programlarında da İzmir kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Kadri Kabak şimdi İzmir'de ilk olacak bir istihdam zirvesine ev sahipliği için hazırlanıyor. İşsizliğin Türkiye ortalamasının da üstünde olduğu İzmir için bu tür projeler son derece önem taşıyor.
Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürü Kadri Kabak'ın en büyük hedeflerinden birisi mesleksizlik sorununa el atmak. İstihdam konusunda İzmir'in istenilen yerde olmadığını vurgulayan Kabak, ara eleman sıkıntısına dikkat çekerek, "Meslek Lisesi Avrupa'da yüzde 65'lerde iken, düz liseler sadece yüzde 35 oranındadır. Türkiye'de ise durum tam tersidir. Bu oranlar Türkiye'de mesleksizliğin ana temellerinden birisidir" diye belirtiyor görüşlerini. Verdikleri 'Meslek Edindirme Kursları' ile eğitimli ara eleman yetiştirdiklerini anlatan Kabak, "Meslek Edindirme Kursları ile 4065 kişiye istihdam alanı sağladık. 6 ay boyunca eğitim veriyoruz. Kursiyerlere günlük 20 TL cep harcılığının yanı sıra genel sağlık sigortası da yapılıyor ve sigorta primleri ödeniyor. Emekliliğini de etkiliyor. Kursların son 1 ayı da stajda geçiyor. Tüm bu bütçeler İŞKUR tarafından karşılanıyor" diyerek işsizlere umut vaat eden müjdeler veriyor.
İSTİHDAM ZİRVESİ İLK KEZ İZMİR'DE
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti, ülkenin önemli bir sorununa örnek bir çözüm oluşturmak için kolları sıvayan Kadri Kabak, İzmir'in üretim ve üretkenlik potansiyelini harekete geçirmek için hazırlanıyor. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç öncülüğünde İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü organizasyonuyla, 'Nitelikli çalışan', 'Yenilikçi işletme', 'Gelişen İzmir' vurgularıyla "İzmir 1. İstihdam Zirvesi" 08-09 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda gerçekleştirecek. Üniversitedeki öğrenciler ile şirketler bu fuar sayesinde bir araya gelecek. Valilik desteği ile üniversiteler arası platform kurulacak. İzmir'de ilk kez İŞKUR tarafından düzenlenecek zirveye, 100 bin ziyaretçi bekleniyor. Ayrıca İŞKUR ilk kez kurumsal bazda İzmir Enternasyonal Fuarı'nda stant açacak. Eğitimli işgücü olduğu kadar, niteliksiz işgücünün de eğitilerek üretim sürecine katılması için bu tür etkinliğin ilk kez İzmir'de düzenlenmesi önemli bir adım. Çünkü İzmir sahip olduğu ekonomik potansiyeli ile Türkiye ortalamasının üstünde yüzde 15 gibi işsizlik rakamlarına sahip olması işsizlikle açıklanacak bir olgu değil. Burada bir çelişki var. Niteliksiz işgücü fazlalığının İzmir'i hak etmediği bir konuda işsizlikte ön plana çıkarttığı inancındayım. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak'ın yapacağı yenilikçi projeler ile İzmir'in istihdam alanında hak ettiği yeri alması konusunda ki çalışmaları kent için büyük önem taşıyor.