Kronik hastalıkların tedavisinde ‘etkin ama yan etkisiz’ ilaç arayışı bilim adamlarını doğaya yöneltti. İşte etkinliği son araştırmalardan çıkan bilimsel raporlarla kanıtlanmış doğal ilaçlar.
Araştırmalar, bitkisel kaynaklı diyetlerle beslenmenin, kanser ve diğer kronik hastalıklar riskini azalttığını gösteriyor. Yaşam ömrünün kalitesi için karbonhidrat, protein ve yağı dengeli, doymuş yağı ve kolesterolü az, posa açısından zengin bir beslenme şeklidir. Hastalıktan koruduğu araştırmalarla saptanmış olan bazı yiyecekler ve özellikleri araştırdım. Hangi besinleri nasıl yemeliyiz rehberi ile hayatınızı kazanmak sizin elinizdedir.
Brokoli, lahana, karnabahar: Lahananın yüzde 70, karnabaharın yüzde 67, brokolinin yüzde 56, Brüksel lahanasının yüzde 29 oranlarında kanser riskinin azalttığı belirlendi.
Çay: Çaydaki polifenolik öğelerin, kanser ve kalp-damar riskinin azalttığı ve bu etkinin daha çok yeşil çay ile ilgili olduğu ileri sürülüyor.
Domates: Domates, karotenoidlerden ve likopen yönünden zengindir. Likopenin antioksidan etkisi nedeniyle, göğüs, sindirim sistemi kanserleri, mesane ve akciğer kanser riskinin azalttığı bildiriliyor.
Fındık: Fındığın içerdiği toplam yağın yüzde 77’sinin, kanda kolesterolün yükselmesini önleyerek, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren, tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit içerdiği belirlendi. Fındığın kanseri önlediği, yapılan araştırmalarda ileri sürülüyor. Fındık, vücutta kan basıncının düzenlenmesinde rol oynuyor, kemik gelişimine olumlu katkıda bulunuyor.
Keten tohumu: Keten tohumu, omega 3 yağ asidi ve alfa linoleik asitten zengindir. İçerdiği lignan adlı maddeyle, östrojene bağlı olarak gelişen kanserleri önlemede etkili olduğu sürülüyor. Ayrıca keten tohumunun, total kolesterolü ve kalp-damar hastalık riskinin azalttığı belirtiliyor.
Meyan kökü: Meyan kökü, tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Meyan kökü bileşiminde bulunan glikozidlerin, alerjiyi ve iltihabı önleyen bir etkiye sahip olduğu bildiriliyor.
Sarımsak: Sarımsağın kanserden koruyucu etkisinin, kükürtlü bileşiklerden kaynaklandığı belirtiliyor. Kalp hastalığı ve buna bağlı olarak gelişen hastalıkların tedavisinde ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkili olduğu öne sürülüyor.
SOYA, BÖBREK?TEDAVİSİNDE ETKİLİ
Soya fasulyesi: Soya fasulyesinin, kalp-damar hastalığı, kanser ve osteoporoz gibi hastalıklardan korunmada ve tedavisinde, menopoz sonrası şikayetleri azaltmada etkili olduğu ve diyabete bağlı gelişen böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı öne sürülüyor. Bu etkilerin, antioksidan etkilerine bağlı olduğu düşünülüyor.
Şarap ve üzüm: Şarabın, özellikle kırmızı şarabın, kalp-damar hastalık riskinin azalttığına dair çalışmalar son yıllarda yoğunlaşmıştır. Kırmızı şarapta yüksek miktarlarda bulunan fenolik grupların LDL’nin oksidasyonunu önlediği bulundu. Ayrıca, kırmızı şarabın östrojenik özelliklere sahip olması dolayısıyla, östrojene bağlı olarak gelişen kanserleri önlediği bazı çalışmalarda bildirildi.
Yulaf: Kolesterolün düşürücü özelliğe sahip olan çözünebilir posa içeren yulaf ürünlerinin, total kolesterol ve LDL kolesterolü düşürerek, koroner kal hastalığı riskinin azalttığı, araştırmalarla ortaya konmuştur.