Ülkemizdeki film festivallerinin çiçeği burnunda olanlarından ikisi İstanbul ve Malatya’da düzenleniyor. 14-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, çok önemli kısa film yarışmalarından belgesellere, çok büyük ödüllere, uzun metraj filmlere, oturum ve atölyelere bir şölen sunuyor. Kısa filmin Türkiye’deki büyük ustalarından Ahmet Uluçay adına verilen 50 bin TL’lik büyük ödülün yanı sıra en iyi kısa, en iyi belgesel ve en iyi animasyon ödüllerinin ve TESİYAP özel ödülünün her biri 25 bin, seyirci ödülü 10 bin, en iyi senaryo, kurgu, görüntü ve oyuncu ödülleri 5 bin TL olarak, kısa film sahasında şimdiye kadar en büyük meblağda ödüller veriliyor. Ayrıca 6-14 yaş arası çocuklara dönük “Bana Aileni Anlat” temalı çok kısa filmler kategorisinde de HD kameralar ödül olarak verilecek. Atlas ve Majestik sinemaları, Tarık Zafer Tunaya ve Bağlarbaşı kültür merkezlerinde yerli sinemadan, Asya ülkelerinden seçme filmlere, yine yerli çalışmalardan Nijer ve ABD’ye uzanan kısa film örneklerine onlarca filme seyircilere iki hafta boyunca ücretsiz olarak tam bir şölen sunulacak.
Festivalde yer alan yan etkinlikler de sempozyum, atölye ve söyleşiler şeklinde görülüyor. ‘Sinema ve Eleştiri’ başlığını taşıyan sempozyumda, ‘Düşünce Geleneği ve Eleştiri’, ‘Sanat, Sinema ve Eleştiri’, ‘Türk Sineması ve Eleştiri’ başlıkları ele alınacak, Lütfi Akad sineması üzerine bir oturum yapılacak ve Çerkes asıllı yönetmen Muhyiddin Kandur’un kendi katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Atölyeler, Görüntü Yönetmenliği, Senaryo, Popüler Sinema, Ses, Sinema Yazarlığı, Anlatı, Kurgu ve Post Prodüksiyon başlıklarını taşıyor. Söyleşilerse, kısa film, belgesel, ses hakkında oturumlar şeklinde gerçekleştirilecek.
***
15-21 Kasım tarihlerindeki Malatya Film Festivali yine zengin bir programla seyirci karşısına çıkıyor. Uluslararası kategoride ve ulusal sinema yarışma bölümlerinin yanında, ulusal kısa film yarışması, Ortadoğu sineması, Azerbaycan ve İtalyan sinemaları, Panorama, belgesel sinema ve ustalardan seçmelerle sinemaseverlere geniş seçenekler sunuluyor. En iyi film ödülünün 75 bin TL olduğu Kristal Kayısı ödülleri, en iyi yönetmene 15 bin, en iyi senaryo ve oyuncu ödüllerine 10 bin TL şeklinde takdim edilecek. Filistinli yönetmen Raşid Maşaravi’nin katılacağı master class’ın yanında, Derviş Zaim, sinemasındaki geleneksel görsel unsurları sinema diliyle nasıl bağdaştırdığı üzerine bir atölye yapacak. Berat İlk canlandırma, Ümit Ünal ise sinema dili atölyesi düzenleyecek. Kemal Sunal ve Tuncel Kurtiz özel bölümlerde anılacak ve Türk sineması yıldızlarından Muhterem Nur, Eşref Kolçak, Filiz Akın, Murat Soydan’a onur ödülleri sunuluyor. 100’ün üzerinde toplam filmin yer alacağı festival, daha çok bağımsız sinema örneklerine kapılarını açıyor ve seyircinin özellikle dünya sinemasının yeni gösterime çıkmış yapımlarıyla tanışmasına vesile oluyor.
Her iki festival de Türkiye’deki mevcut film festivallerine göre kendilerine farklı bir yerde tanımlama yapıyor. Özellikle Boğaziçi Film Festivali, öngördüğü temalarla Türk sinemasının genel seyri içinde değişik bir anlayışla farklı kulvarların açılabileceği ihtimaliyle özel bir duyarlılıkla gösterim ve etkinliklerine yer veriyor. Festivallerin genelde her tür temaya açık olmaları, farklı hassasiyetler taşıyan seyirci kitleleri için bazen problemli olabiliyor. Dolayısıyla belli noktalara duyarlılık sergileyecek festivaller, seyirci nezdinde de bir saygınlıkla karşılanabilecek, yapılan düzenlemeler de seyirciyle kurdukları bu insani merkezli ünsiyetle gerçekte görmeleri gereken işlevi yerine getireceklerdir.