2014 Mahalli İdare seçimleri sadece belli il veya ilçe yönetimlerini belirlemenin ötesinde daha büyük bir siyasi anlam taşıyacak. Arkasından gelen Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bir sene sonraki milletvekili seçimi Türkiye’nin yakın geleceğinin şekillenmesinde büyük önem taşıyacak. Bu yüzden yerel seçim sonuçları siyasi iklimi ve psikolojik üstünlüğü etkilemesi açısından daha farklı bir anlam ifade edecek.
Belediyecilik konusunda iddialı olan AK Parti’nin yerel seçimlerden de büyük bir üstünlükle çıkması şaşırtıcı olmayacak. Özellikle büyükşehirlerdeki hava genel siyasetin atmosferini etkileme istidadı taşıdığından AK Parti, yeni büyükşehir olan illerin büyük bir kısmında başarılı olmaya çalışacak. Anketlere göre şuanki durum, böyle bir tablo ortaya koyuyor.
***
AK Parti’nin siyasi başarısına çelme takmak isteyen muhalefetin en fazla asılacağı şehir şüphesiz İstanbul olacak. Büyük beklentiler içinde olan muhalefet partilerinin İstanbul için heyecan ve ilgi uyandıracak isimler öne çıkaramaması seçimin çok da çetin geçmeyeceğini gösteriyor. Popülist isimlerle de bu tablonun değişmesi mümkün görünmüyor.
AK Parti genel merkezinin yaptırdığı en son araştırmaya göre iktidar ile muhalefet arasındaki uçurum her geçen gün açılıyor.
2011 milletvekili seçimlerinde AK Parti yüzde 48.3, CHP yüzde 33.6, MHP yüzde 9 oy aldı. Bugün yapılacak bir seçim için anket tahminine göre AK Parti yüzde 50.1, CHP yüzde 31.4, MHP yüzde 10.7 civarında...
Yerel seçimlerde ise durum açık ara AK Parti lehine...
2009 yerel seçimlerinde İstanbul’da AK Parti yüzde 44.7 ile belediyeyi kazanırken CHP yüzde 37, MHP yüzde 5 oy aldı. Bugünkü anketler AK Parti’yi yüzde 55.1, CHP’yi yüzde 29.9, MHP’yi yüzde 8.8 gösteriyor.
Hatırlanacağı üzere geçen seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu CHP’nin adayıydı ve diğer partiler adı konulmamış bir ittifak içindeydi. MHP’nin yarıya yakını, Saadet Partisi ve BDP’nin önemli bir kısmı AK Parti’ye karşı CHP’ye kaymıştı. Bu yüzden CHP milletvekili seçimine göre 3.5 puan daha oyunu artırmıştı.
Şuanki anketlere göre CHP yüzde 30 civarında. Diğer partilerden ciddi kaymalar olsa ve CHP oyunu yüzde 50 artırsa bile AK Parti’ye yetişemiyor.
AK Parti yüzde 44’le belediye başkanlığını kazanırken şu an yüzde 55’lerde görünüyor. Bu makasın kapanmasını beklemek çok gerçekçi değildir. CHP genel başkanının tüm yüklenmeyle başaramadığını, herhangi bir kişinin başarması ne derece mümkündür? İsmi geçen kişilerin hedefi oyları ikiye katlayıp mucizeye imza atmak değil, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 37’sini geçip siyasi mesaj vermek olabilir. Bu da Kılıçdaroğlu’nun sorunudur.
Aynı ankete göre Kadir Topbaş’ın başarılı bulanların oranı yüzde 66.6, başarısız bulanların oranı yüzde 26.27dir. Fikir belirtmeyen yüzde 7 dağıtıldığında başarı oranı daha yükseliyor.
AK Parti’nin oyu yüzde 55 iken başarılı bulunma oranının bunun çok üzerinde olması, diğer parti seçmenlerinin de mevcut belediye başkanını belli oranlarda başarılı bulduğunu gösteriyor.
Elbette seçmenin siyasi tutum olarak bir partiyi başarılı görmesi siyasi davranış olarak ona oy vereceği anlamına gelmiyor. Mesela BDP’nin güçlü olduğu Güneydoğu’daki bazı yerlerde seçmen kanaati hükümetin çok başarılı olduğu yönünde (bu oran yüzde 80’leri bulabiliyor). Bununla birlikte başarılı bulma oranın yüksekliği partiler için ulaşılabilecek oy hedefini gösterir.
***
AK Parti tüm illerde belediyecilik açısından çok önemli hizmetler ve başarılar ortaya koydu. Buna merkezi yönetimin şehirlere yönelik yatırımları ve projeleri de eklendiğinde daha pozitif bir durumdan bahsedilebilir. Örneğin İstanbul’da Marmaray, tüp geçit, kentsel dönüşümler, hızlı tren, yeni havaalanı, üçüncü köprü gibi merkezi yönetim projeleri şehre çok büyük bir dönüşüm getiriyor. Merkezi yönetim-yerel yönetim işbirliğiyle şehir topyekün bir kalkınma hamlesi yaşıyor. Tüm bu faktörler İstanbul’da AK Parti’nin başarı çıtasını yükseltmekte, diğer partilerin şansını azaltmaktadır.