5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali bu akşam Verdi’nin “Attila” temsiliyle Zorlu Center’da başlıyor. 42. İstanbul Müzik Festivali Pazar akşamı Gülsin Onay’a Onur Ödülü verilen, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan Filarmoni konseriyle aynı mekanda açılışını yaptı.
Bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla gerçekleştirilen ve Pazar Klasikleri başlığı altında ücretsiz açık hava konserleri verilecek olan Müzik Festivali 27 Haziran’a dek sürecek. Altı eserin sahneye konacağı ve bir gala konserinin düzenleneceği Opera Festivali ise 17 Haziran’da sona erecek. İki festival üst üste gelince değmeyin İstanbul’daki müzikseverlerin keyfine!
Müzik Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın dolayısıyla İstanbullu sanatseverlerin ilk gözağrısı. İKSV’nin büyüyüp gelişmesiyle farklı disiplinlerden oluşan İstanbul Festivali’nden başka festivaller doğdu, ama müzik bir ana festival olarak git gide daha prestijli bir uluslararası etkinliğe dönüştü. Hayranlıkla dinlediğimiz orkestraları ve virtüozları canlı canlı karşımıza çıkardı. Bu yıl da baroktan çağdaş müziğe dek çeşitlenen bir yelpazede senfoni ve oda orkestraları, vokal müzik konserleri ve resitallerden oluşan 26 etkinlik var Müzik Festivali programında. Aralarında Krzystof Penderecki ve Pepe Romero’nun da bulunduğu 800’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayan Müzik Festivali’nin Türkiye prömiyerleriyle, dünya müzik çevrelerini heyecanlandıran sipariş eserleriyle dolu programını ayrıca ele alacağım.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank ana sponsorluğunda organize edilen Uluslararası İstanbul Opera Festivali ise henüz zbeşinci yılında ama ona da çabuk alıştık, yaz gecelerinde aryalar hala kulağımızda çınlarken uykuya dalmayı özler olduk!
***
Opera Festivali ise Türk uygarlığının Avrupa üzerindeki kültürel izlerini yansıtan eserlere ağırlık verdi bu yıl. Verdi’nin “Attila” operasını bu akşam Ankara DOB Zorlu Center’da sergileyecek. Andrejs Zagars’ın sahneye koyduğu eser Roma’yı istila eden Attila’nın esir aldığı ve aşık olduğu Odabella’nın ondan intikam planlarını konu alıyor. ADOB’un 2014 prodüksiyonu her temsilinde kapalı gişe oynamıştı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi ise Başrejisör Yekta Kara’nın zaman ve mekan değiştirerek, farklı bir yorumla sahneye koyduğu Rossini’nin “II. Mehmet” operası ilk temsillerinde büyük ilgi görmüştü. Yüzlerce kişilik kadrosuyla dikkat çeken “II. Mehmet” 6 Haziran’da Zorlu Center’da sergilenecek. Dünya opera tarihinde ilk kez bu eserde Mehteran Bölüğü sahneye çıkıyor. Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operası yorumu 9 - 10 Haziran’da Arkeoloji Müzesi bahçesinde izlenebilir.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı - TÜRKSOY girişimiyle geçen yıl, Kazak besteci Mukan Tulebayev’in 100. doğum yıldönümü vesilesiyle prömiyeri yapılan “Birjan ve Sara” operasını yine Samsun DOB’dan Bakırköy Leyla Gencer Sahnesi’nde izleyeceğiz. İstanbulluların özlediği nitelikte bir opera bale binası olarak hizmete açılan Leyla Gencer Sahnesi’nde Haldun Dormen’in Mersin DOB ile sahneye koyduğu “Lüküs Hayat” opereti 15 - 16 Haziran tarihlerinde sergilenecek.
Opera Festivali’nin yurt dışından tek konuk topluluğu olan Salzburg Devlet Operası, Glück’ün 18. yüzyıldaki Osmanlı hayranlığını yansıtan; Nil nehri üzerinde, Hacca gidenlerle dolu bir teknede geçen operası “Beklenmedik Karşılaşma” 14 - 15 Haziran’da Süreyya Operası’nda yer alıyor. 17 Haziran’da yine Zorlu Center’daki kapanış gecesinde ise ünlü bariton Dmitri Hvorostovsky izleme mutluluğuna erişeceğiz. Constantine Orbelian yönetimindeki İDOB Orkestrası ve soprano Ana Maria Martinez’in de varlığıyla Batı sahnelerinin gözdesi olan Hvorostovsky konseri yılın müzik olaylarından biri olacak. 42. Müzik Festivali de yılın müzik olayları listesini yağmur ve ıhlamur kokusu eşliğinde dolduracak.