Türk mutfağında pek fazla yer bulamayan ıstakoz, kolesterol ve unutkanlıktan yakınanlar için süper besin. İçeriğindeki B12 ile hafızayı güçlendiren ıstakoz, doymuş yağdan fakir olduğu için iyi huylu kolesterolü yükseltiyor, kilo kontrolünü olumlu yönde etkiliyor.
Istakozu çok iyi tanıyan bir mutfağımız yok. Hatta sadece pahalı olduğunu biliriz. Ancak bu konuda da tıpkı kalbe zararyı olduğu yönündeki gibi yanlış bir inanışa sahibiz. Istakoz çok iyi B 12 kaynağıdır ve unutkanlığı olanlar için sihirli bir ilaç gibidir. Fosfor, çinko, fosfor ve selenyumun da en iyi kaynaklarından biridir. Kalorisi oldukça düşük olan ıstakoz zayıflama diyetlerinde en iyi kilo verdiren yiyecektir.
Yüksek oranda iyi huylu kolesterol içerir. 100 gramında 175 mg kolesterolü vardır ki bu değer yumurtadaki kolesterolün yarısıdır. Fakat çok iyi kolin, pantetonik asit ve E vitamini de içerdiğinden kolesterol içeriği kandaki kolesterolün yükselmesine etki etmez.
Salatalara ekleyin
Istakoz ızgara, fırında veya haşlayarak tüketilen bir deniz ürünüdür. Salataların üzerine eklenebilir, buharda sebzelerle servis edilebilir ya da pürelerle yenilebilir. Bu eşsiz tat; doymuş yağ açısından da oldukça düşük bir yağ profiline sahiptir.
Haşlama ve ızgara şeklinde yenmeli
Araştırmalar kabuklu deniz ürünlerinin normal kolesterol düzeyi olan kişilerde 200-300 gram geçmeyecek şekilde haşlama veya ızgara olarak ana öğünde yenilmesinin kanda kolesterol düzeyine olumsuz bir etkisinin olmayacağını gösteriyor. Aksine iyi huylu kolesterol üzerinde olumlu etkisi olduğu görülüyor. Bu nedenle kabuklu deniz ürünleri kolesterol içerse de kalbe zararlıdır hatalı algısından uzaklaşmalı, doymuş yağı yüksek tereyağı, hayvansal diğer yağlardan uzak durulmalıdır.