Hayat tarzınıza ve yemeğe bakış açınızda yapacağınız beş küçük değişiklikle iştahınızı kontrol edebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı beslenecek hem de kilo kontrolünü sağlayacaksınız.
İştahı kişinin yemek yeme arzusu olarak tanımlayabiliriz. İştah tüm canlılarda bulunur ve metabolik ihtiyaçların sağlanması için yeterli enerjiyi düzenleme işini görür. Yemek yeme arzusunun ciddi olarak azalması durumu ise ‘anoreksiya’ olarak tanımlanır. İştahın düzensiz olma hali bazı kişilerde yeme bozukluklarına sebep olabilir, örneğin anoreksiya nervosa veya bulimia nervosa veya çok fazla yeme, tıkınırcasına yeme gibi. Yapılan araştırmalar, erkeklerin kadınlara göre iştahlarını kontrol etmede daha iyi olduklarını gösteriyor. Çalışmalarda araştırmacılar, kadın ve erkek gönüllülerin iştah açısından beyin aktivitelerini tomografiyle izledi.
20 saat boyunca yemek yememe ardından katılımcılara pizzadan kurabiyeye kadar onların en sevdiği besin sunuldu. Bu yemekleri, koklamaları, tatmaları, seyretmeleri, yemeğe bir şekilde tepki vermeleri, ama yememeleri öğütlendi. Sonuçta ekeklerin iştahı daha iyi denetledikleri belirlendi. Aslında ‘Dengeli beslenme programını takip etmek’ denildiğinde akla hemen ‘kilo vermek’ ya da ‘kiloyu korumak’ geliyor. Ancak hayat tarzınıza ve yemeğe bakış açınızda yapacağınız beş küçük değişiklikle iştahınızı kontrol edebilirsiniz.
Baskülde büyük fark yaratın
1. Yeterince uyumak ve belirli bir uyku düzeni oluşturmak, hormonlarınızı dengede tutmada yardımcı olacaktır.
2. Yemek yemek için acele etmeyin. Telaş içinde olduğumuz zamanlar, yemeklerin tadına varamıyoruz. Yavaş yerseniz, doyduğunuzun farkına varırsınız. Böylece yediğinizin her lokmanın tadını alacaksınız.
3. Porsiyonları değiştirmemeye özen gösterin. Fazla porsiyonlar sağlığımız için iyi değil, tabakları küçültün.
4. Öğle ya da akşam yemeğinden önce salata tüketmek, sizin fazla yemek yemenizi önleyecek çok güçlü bir yöntemdir. Salataların yağsız ya da az yağlı olmalarına özen göstermeniz. Aksi halde, bol sebze ve meyvelerin kardan çok, zararı dokunabilir.
5. Egzersizden sonra, kaybettiğiniz enerjiyi yeniden almaya ihtiyacınız olabilir. Ancak egzersizi daha fazla yemek için bir araç olarak görmeyin. Egzersiz öncesi iyi beslenmediğinizde, sonrasında açlığınızı kontrol edemeyebilirsiniz.