Çağımızın önemli hastalıklardan biri olarak görülen stres; sıkıntı, zorlanma, dayanma gücünün azalması olarak tanımlanıyor. Endüstriyel toplumlarda yaşayan insanlar, hızlı kentleşme ve buna bağlı olarak gürültünün artması, kalabalıklaşma, hızla değişen yaşam şartları, trafik sorunu ve benzeri durumlarla sıklıkla karşılaşıyor. Çalışma hayatı kişiyi strese sokan öğlelerin başında geliyor. Stres bedende üç aşamada ortaya çıkıyor. Bunlar alarm, direnç ve tükenme aşamalarıdır. Alarma aşamasında stres yaratıcı faktörler fark edilmekte ve biyokimyasal tepkiler harekete geçiriliyor. Beden kendini korumaya hazırlıyor. Stres yaratıcı faktörler ortadan kalkmayıp etkisini sürdürmeye devam ettiğinde ise beden tükenme aşamasına geliyor.
Strese mutfakta çözüm
Stresin kaynağı ister fiziksel, ister duygusal olsun vücut adrenalinle reaksiyon veriyor. Adrenalin düzeyine bağlı olarak C vitamini ihtiyacı artıyor. İnsan organizması gereksinimini C vitamininden zengin portakal, kivi, biber, patates, brokoli gibi yiyeceklerden karşılıyor. Bunun dışında havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı-turuncu meyvelerde bulunan beta karotenin de olumlu etkisi var. Folik asit, deniz ürünleri, et, tohumlarda bulunan çinko da savunma sistemini harekete geçiriyor.
Stresin tırmanma süreci belirtileri
Sürekli telaş içinde olmak,
Espri anlayışını yitirmek, olayları algılama ve anlamada belirgin bir düşüş,
Karar alma ve bu karara bağlı kalmakta güçlük çekmek, konsantrasyon bozukluğu,
Giderek sabırsızlanmak,
Unutkanlık,
Gerilim,
Alınganlıkta artış, kolay incinebilirlilik,
Sürekli kusur bulma ve başkalarını azarlama,
Sürekli başkalarını eleştirme,
Değersizlik, yetersizlik, terkedilmişlik duyguları,
Sigara ve içki eğilimde artma,
Aşırı hayal kurma,
Sağlığa aşırı ilgi,
Uyku bozukluğu...