Sanal alemde geçirilen süre arttıkça yeni bir psikolojik sorunla karşı karşıya kaldık. Kişiyi gerçek hayattan soyutlayan internet bağımlılığına karşı önlem almakta geç kalmayın.
İnternet sunduğu sayısız kolaylığın yanında büyük bir bağımlılık tehlikesini de beraberinde getiriyor. 90’lı yılların ortalarında IvanGoldberg’in eleştirel bir şaka ile gündeme getirdiği bu durum artık çok ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. ABD’de her üç boşanmanın birinde sebep internet. Araştırmalara göre internet kullanıcılarının yüzde 29 ila 50’si internet bağımlısı. Bağımlılığı özellikle chat odalarının, oyun ve program indirilen sitelerin yaptığı öne sürülmektedir. Morahan-Martin ve Schumacher 277 öğrenci üzerinde yapılan bir çalışmada kullanıcıların haftada 8.48 saat internete bağlı kaldıkları tespit edilmiştir. İnternet bağımlılığı en yıkıcı etkisini okul dönemindeki çocuk ve ergenlerde gösteriyor. Sanal alemin en büyük hedef kitlesi maalesef çocuk ve ergenler. Bilgisayar kullanma yaşı gitgide düşüyor. Çocuklar okuma yazmayı, hatta konuşmayı öğrenmeden önce cep telefonu ve bilgisayar kullanmayı öğreniyorlar.
Ne zaman uzmana danışılmalı
Ebeveynler çocukla internet konusunda zıtlaşmak yerine internette olmanın ne anlama geldiğini, oynamadıklarında neler hissettiklerini anlamaya çalışmaları son derece önemlidir. Bunun bir ruhsal sorun olduğunu bilmek çok önemlidir. Çünkü çoğu anababa internet bağımlılığını haylazlık ve tembellik olarak nitelendirmektedirler. Şiddetli bir durum söz konusuysa mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.
Çocuğum internet bağımlısı mı?
-Yanlış olduğunu bildiği halde kendini durduramaz.
-Giderek bilgisayar başında harcadığı zaman artar.
-Ailesini ve arkadaşlarını ihmal eder, kimseyle görüşmemeye başlar.
-Boşluk hissi, depresyon, hiçbir şeyden zevk alamama söz konusu olabilir.
-Bilgisayar başında olamayınca huzursuz veya sinirli olur.
-Yalan söylemeye başlar.
-Kendisini mutlu eden tek şey internet olur.
-Kontrolünü kaybeder.
-Sabaha kadar internete girer. Sabah kalkıp okula gitmekte zorlanır. Buna bağlı devamsızlıklar başlar.
-Ders performansı git gide azalır. Okul başarısı düşer.