Modern çağın tedavisi en güç hastalıklarından biri olan şişmanlığa basit diyetlerle çözüm değil. Şişmanların büyük bir çoğunluğunda insülin direnci var. Çabuk ve hızlı yemek yeme, tatlıya düşkünlük gibi belirtilerle ilerleyen bu hastalığı teşhis eden testler mevcut.
İNSÜLİN direncinin vücuttaki tahribatını ve nasıl bir mekanizma ile yağlanmaya neden olduğunu yazmıştım. Bugün de sizlere her 3 şişmandan ikisinde görülen insülin direnci probleminde sık akla takılan sorularına yanıtlar vermek istiyorum. Genelde sorulan sorular ve yanıtlarını sizlerle paylaşmak isterim.
-Yemek sonrası uyuklama hali ilk belirti: İnsülin direnci aslında bir metabolik bozukluğun parçasıdır. Temel sorun kanda insülinin artması, insüline karşı hücre düzeyinde bir cevapsızlık durumunun oluşması ve neticede kan şekerinin başlangıçta düşmesi, sonra giderek artması, şeker hastalığının ortaya çıkmasıdır. Belirtiler aşamalara göre değişecektir ama insülin direncinin varlığını gösteren ilk işaretler şunlardır: Tatlı krizleri veya tutkusu, unlu, şekerli, nişastalı besinlere düşkünlük, sık acıkma, gece yemeleri, hızlı ve çabuk yemek yemek, yemeklerden sonra uyuklama, halsizlik, yorgunluk, terleme, çarpıntı, sinirlilik,konsantrasyon bozulması ve unutkanlık, belden yukarı kısımda terleme, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, sabahları mutsuz, horlama sorunu, cinsel isteksizlik, ödem-şişme...
Günde 10 bin adımla işe başlayın
Hangi testler yapılmalı?
Teşhis için kanda insülin ve şeker oranlarının belirlenmesi yeterli olsa da daha detaylı bir inceleme yapmak zorunludur. İnsülin direnci olduğu bilinen veya düşünülen birinde mutlaka kolesterol dengesinin (LDL, HDL), trigliserid, ürik asit, hbA1c, hs-CRP incelemelerinin de yapılması iyi olur. Bu testlere mikroalbuminüri incelemelerinin, karaciğer ultrasonografisi ve karaciğer fonksiyon testlerinin ve D vitamini seviyelerinin eklenmesi uygun olacaktır.
Tedavisi var mı?
İnsülin direncinin tam bir tedavisi, yani ‘şifa ile sonuçlandırılması’ mümkün değildir ama problem yönetilebilir bir süreçtir. Eğer belirli bir beslenme modelini yaşamınızın ayrılmaz bir parçası olacak şekilde uygulayabilir ve düzenli olarak hemen her gün 35-45 dakika civarında aerobik egzersiz yapabilirseniz -örneğin toplamda her gün 7500, ortalama 10 bin adım atabilirseniz sorunun neredeyse tümüyle kontrol altına alabilirsiniz. Eğer direnç çok belirginse, açlık insülininiz çok yüksekse doktorunuz ‘metformin’ isimli ilacı da kullanmanızı önerecektir.