Dört yıldır geleneksel hale gelen ve yemek konusunda sosyal medyanın en nitelikli hesaplarını ortaya çıkarmayı amaçlayan listede yer alan dokuz kişi ile “Aydan Dostlarla” yemeğinde buluştuk...
Aslında her şey bundan dört yıl önce başladı. Bir gün bir okuyucum çok emek harcadığını ama sosyal medyada bir türlü dikkat çekemediğini yazdı. Sosyal medya dediği o dönemler popülaritesi yükselmeye başlayan Instagram’dı. Her ne olduysa ardı arkası kesilmeyen bir mesaj yağmuruna tutulmuştum. Haksızlığa uğradığını söyleyenler, tariflerinin çalındığından bahsedenler, izinsiz fotoğrafının kullanıldığından yakınmalar... Sosyal medya dertleri bitmek bilmiyordu. Sayısız mesaj almaya başladım. Elbette bu mesajlar için beni seçmeleri rastlantı değildi. Haksızlığa gelemediğimi, kalemimin sivri olduğunu biliyorlardı. İyi ama onlar için ne yapabilirdim? Bir gün hesapları incelemeye başladım. Hakikaten bir dolu sahte hesap, sahte postlar ve sahte takipçiler vardı. Elbette Amerika’yı keşfetmemiştim. Sosyal medyanın bu yüzü o dönem zaten yavaş yavaş görülmeye başlamıştı ama ben bu arada başka bir şey keşfettim: Tüm bu sahte dünyaya karşı direnen hesapları. Onlar doğru bildiğini yapıyor ve küçük izleyici kitlesiyle mutlu mesut yaşıyordu. İşte her şey onları fark etmemle başladı. İşlerin bu noktaya geleceğini hesaplamadım. O an aklımda tek bir soru vardı; bu düzgün, gerçek ve ahlaklı insanlar için ne yapabilirdim? Böylelikle yemek odaklı, sahtelikten uzak, iyi hesapları bulmayı kendime iş edindim ve tüm sene ciddi mesaimi bu hesapları bulmak için harcadım. Sonra onları tanımak istedim. Acaba bu insanlar kimdi, neyin nesiydi? Ve böylelikle Aydan Dostlarla yemeklerinin temeli atılmış oldu.
Tam dört yıldır hiç yüz yüze gelmediğim ve gerçek hayatta tanımadığım bu insanlarla bir araya geliyorum. Bu buluşmalar bana önemli bir şeyi daha gösterdi: İnsanların üslubu, seçtiği kelimeler, bir fotoğraf karesinde oluşturduğu dünya aslında kişilikleri hakkında büyük ipuçları veriyor. Her şeyin sahte ve sanal olduğu bir dünyada, hala yürekli, menfaat gözetmeyen, gerçek insanların olduğunu gördüm. Şimdi arkama baktığımda iyi ki diyorum, iyi ki bu işi yapmışım.
Aydan Dostlarla yemeği için mutfakta birlik!
Bu yıl seçilen kişiler geniş bir coğrafyadan katılım yaptı. Ne mutlu bana ki, dünyanın bir ucundan da olsa geldiler ve o masaya eksiksiz oturabildik. Bu yılki yıldızlar geniş bir coğrafyadan katılım yaptı. Aralarında Londra, Ankara ve Antalya’dan da isimler vardı; Ferah Üstünel, Melih Susal, Özlem Arıkan, Şenay Özbilgin, Mevlude Özkan, Tuba Yarluğ Kasap, Gülen Yıldız Üçer, Funda Ertunç ve Büşra Oktar ile geçtiğimiz gün Maçka’daki Alancha Restaurant’ta toplandık. Pikan cevizinin yılın teması olduğu menüde birbirinden lezzetli yemekler yaptık.
Kendimiz pişirip, önceki senelerin yıldızlarının da konuk olduğu masada hep birlikte yedik. İşin ruhu zaten tam olarak da burada. Sanal ortamda fotoğraflarını gördüğümüz o şahane yemekleri canlı ve gerçek olarak karşımızda görmek, tatmak. Onları hazırlayanın gözlerinin içine bakmak.
Amatör yemekçilerin profesyonel bir mutfakta yemek yapması ise zaten ayrı bir serüven. Onlar için olağanüstü bir tecrübe. Profesyonel mutfağın zor şartlarında evlerinde küçük kaplarda, ocaklarda pişirdikleri yemekleri hiç alışık olmadıkları kap kaçaklarla hazırlıyorlar. Bunu yapmak onlar için inanın hiç de kolay değil ama yine de keyifle yaptıkları yemeklere konsantre oluyorlar. Alancha’nın şahane ekibine tüm yardımları için de bu vesile ile teşekkür ederiz.
Her zaman söylediğim gibi önemli olan zaten bir arada olmak yemek bahane ama yemek de hani iyi bahane!
İnsanların üslubu, seçtiği kelimeler, bir fotoğraf karesinde oluşturduğu dünya aslında kişilikleri hakkında büyük ipuçları veriyor. Herşeyin sanal olduğu dünyada gerçek insanlar da var.
@ferahustunel
“Bizler ve daha önceki yılların “yıldızları” hep birlikte tencerelerde yemekleri pişirip, taşırdık. Orası tamam. Ama bu sofra, yemekten daha çok kalp ısıttı. Birbirini daha önce tanımayan insanların, nasıl bir frekansta buluşup, sevebildiğini, bağ kurabildiğini kanıtladı. Sadece isimleri değil, şehirleri, hatta ülkeleri birleştirdi.”
@mayakitchen
“Mümkün olsa bu güzel günü tekrar yaşamak isterdim. Bu sayede çok yetenekli, disiplinli, süper çalışkan ve aynı ölçüde mütevazı, gerçek bir insan şef Aydan Üstkanat’ı tanıdım. Onun bulup bir araya getirdiği Instagram ailemle tanıştım. Her bir ismin ne kadar samimi, yaptığı paylaşımların sorumluğuna sahip ve bu mecrada görülenin aksine ne kadar rekabetten uzak, yardımsever insanlar olduğunu gördüm. Herbiri ayrı güzellikte…”
@busraoktr
“Gözümün içinden uyku akıyor ama bugünü anlatmam gerekiyor. Bugün tanıştığım herkes bana çok güzel gülümsedi, pikan cevizini fazla kaçırdım gerçi. Arkadaşlarımı tekrar tebrik ediyorum ve artık uyuyorum, gülümsememi yitirmeden. Bugün gülmeli geçti baya daha 24 buçuk yaşımda olmama rağmen ki bu genç bir yaş; yani ben gencim! Mutlulukla gülümsemekten yeni bir kırışık kazandım.”
@mutfakpisikopatları
“Bu hayallerimin bir parçası. Her zaman söylediğim gibi bugün de söylemek istiyorum: Aydan Üstkanat ben ve benim gibi yemeğe tutkuyla bağlı insanlara ışık tutmaya, onların sesi olmaya; dürüstlük ve doğruluk ilkelerine bağlı kalarak üzerimizden desteğini eksik etmiyor. Bu sektörün ona her zaman ihtiyacı var ve olacak. 2017 yılında, Star Gazetesi’nde yayınladığı listede bana da yer verdi. Aydan’ın radarına takılan 8 güzel insan daha vardı. Hep birlikte profesyonel mutfağın olağanüstü havasını soluduk.”
@stlyeandberry
“Hayatımın en güzel deneyimlerinden birini yaşadım. Profesyonel mutfakta birbirinden yetenekli ve tatlı sekiz arkadaşımla beraber yemek yaptık. 2017’nin sosyal medya yıldızlarını seçip böyle muhteşem bir organizasyona imza atan dünya tatlısı Aydan Üstkanat’a teşekkür etmek istiyorum. Sosyal medyayı kullanıp ondan en çok şikayet eden insanlardan biri olarak böyle samimi şeyler yaşamak bu hesabı kapatmamı adeta imkansız kılıyor. İnstagram’dan bezdiren insanlar fazlaca oldugu gibi, onu sevdiren insanlar da meğer varmış!”
@senayskitchen
Otellerde ve restoranlarda gördüğümüz yiyecekler kolay hazırlanmıyor, artık bizzat şahidim. Daha önce profesyonel bir mutfağa girmemiştim bu davet vesilesiyle İstanbul’un en kaliteli restoranlarından birinin mutfağına girmiş oldum. Dikkatimi çeken şeylerden birisi kullanılan ekipmanların devasa büyüklükleriydi. Mesela ıspanak süzmek için süzgeç istedim, sapı boyum kadar, çeperi kafam kadar bir şey verdiler. Küçüğü yok mu dedim, yokmuş. Tavada ceviz kavurayım, yaparken de televizyondakiler gibi artistik hareketlerle şöyle havaya serptirerek çevireyim dedim, bileğimi döküm tavanın sapında bıraktım. Bu vesile ile mutfaklarda emeği olan tüm kadın şefleri iki kez, üç kez daha fazla tebrik ediyorum.”
@berguzar.erden
2017’nin Yıldızları arasında olmak, Aydan Üstkanat tarafından seçilmek, büyük mutluluk ve gurur. İstanbul’a gelmek, zamanlama açısından benim için zor olsa da Aydan Hanım tarafından davet edilince günler öncesinden heyecanım başladı. Tüm bu güzel duyguları yaşattığınız için teşekkür ediyorum.”
@mutfaktamimarvar
“Çalışmak, üretmek güzel şey. Bir de yaptıklarınızın böyle kıymetli insanlar tarafından takdir edilmesi, en iyiler listesinde adınızı görmenin verdiği mutluluk paha biçilemez.”
@fundacakes
“Bu tecrübe sahip olduğum en güzel anılardan biri oldu. Bir anda hayatıma giren pastacılığın ve kendimce çektiğim yemek fotoğraflarının bu noktaya geleceğini inanın ben de tahmin etmemiştim. Azimle devam etmemde yakınımda olan pek çok insanın etkisi var ama daha hiç tanımadan bana bu kadar destek olan en önemli insan canım şefim Aydan Üstkanat, teşekkür ederim”