Avrupa Birliği 4. İnsan Hakları Film Günleri yarın başlıyor. 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen etkinlik kapsamında 19 Aralık’a dek Ankara, Çanakkale, Eskişehir, Mersin, Sinop, Van illerinde 20 AB ülkesi ve Türkiye’den filmler gösterime sunulacak. Gösterilecek filmler arasında yılın en iyi filmlerinden bazıları bulunuyor. Kornel Mundruczo’nun “Beyaz Tanrı”sı, Sudabeh Mortezai’nin “Macondo”su ve Margarethe von Trotta’nın “Hannah Arendt”i, Türkiye’den iki ödüllü film, Reis Çelik’in “Lal Gece”si ve Kazım Öz’ün “Bir Varmış, Bir Yokmuş” kaçırılmayacaklar listesinde. Hiç üşenmeyin, sonra Internet’ten bakarım demeyin, tarihleri ve mekanları not alın, lütfen:
4. İnsan Hakları Film Günleri 5 - 7 Aralık tarihleri arasında Van Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda, aynı tarihlerde Çanakkale’de Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi’nde, 9 - 14 Aralık tarihleri arasında Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda, 10 - 12 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da, 16 - 19 Aralık tarihleri arasında Mersin’de Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi B Salonu’nda, 17 - 19 Aralık tarihleri arasında Sinop’ta Merkez Halk Eğitimi ve ASO Müdürlüğü’nde düzenlenecek.
Film seçkisine göz atmadan önce yarın 16.30’da Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak olan panele dikkatinizi çekmek isterim. Daha reşit olmadan aileleri tarafından zorla evlendirilen kız çocukları, eninde sonunda onları alenen satın alan pedofillerin zulmüne uğruyor. Kız çocuklarına yönelik şiddet bütün dünya ülkelerinin ve kurumlarının öncelikli olarak üzerine eğildikleri bir sorun. AB’nin Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Rehber İlkeleri kadın haklarına öncelik tanınması ve bu konuda uzun vadeli adımlar atılmasını öngörür. BM’nin Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi - CEDAW, kız çocuklarının “erken yaşta ve zorla evlendirilmeden bağımsız olmasını” onların ayrılmaz bir insan hakkı olarak tanımlar. Türkiye’nin de taraf olduğu Pekin Eylem Platformu tarafından tanımlanan 12 kritik alandan biri. Taraflar, kız çocuklarına yönelik şiddeti ortadan kaldırma taahhüdünde bulundu.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile Birleşmiş Milletler Türkiye, yarın saat 16.30’da Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Kadın ve Çocuklar için Birlikteyiz” başlıklı bir panelde bu sorunu tartışacak. Panele Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Kurum Oluşturma ve Sivil Toplum Bölüm Başkanı Lise Pate Yılmazer; BM Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Zeliha Ünaldı; Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe; Gündem Çocuk Derneği Sosyal Hizmetler Uzmanı Emrah Kırımsoy ve Film Günleri kapsamında gösterilecek olan “Zarok / Çocuk” adlı kısa filmin yönetmeni Muhammet Beyazdağ katılacak. Panelden hemen önce “Zarok / Çocuk”un yanı sıra İngiliz yapımı, Ruth Beni imzalı “Kızımız” adlı kısa film de gösterilecek.
Her ilin film çizelgesi farklı... Programı yukarıda adı geçen mekanlardan, yerel basından ve www.avrupa.info.tr adresinden takip edebilirsiniz. Hepimizin kıskanacağı Selçuk Demirel Retrospektifi sadece Ankara’da sergilenecek... Demirel’in 1974 - 2014 tarihleri arasındaki 40 yıllık çalışmalarından oluşan retrospektife “İnsanoğlu Kuş Misali” başlığı kondu. Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki retrospektifin iki ana bölümünden ilkinde Demirel’in afişleri, ikincisinde basında çıkan çizimleri yer alıyor. İkinci bölüm de konularına göre “Jeopolitik”, “İnsan Hakları” ve “Düşünmek” başlıklarına ayrıldı. Yakın tarihe Selçuk Demirel’in dünya çapında kapışılan güzel çizgileri ve bilgeliği üzerinden bakabilecek Ankaralı sanatseverler.