Ne kadar umut veren, insana inanıp elinden tutan bir cümle değil mi?
"Yapabilirsin, hadi..." diyor sanki devamında, "hadi, hayallerin yarım kalmasın".
Ama bazen motivasyon yeniden başlamak için tek başına yeterli olmayabilir.
İmkan gerekir. Rehberlik, önderlik gerekir.
Demokratik devletin en önemli özelliklerinden biridir vatandaşlarına eşit mesafede olması ve eşit haklar sunması. Ama sosyal devlet anlayışı olmadan bu ideali hayata geçirmek her zaman mümkün olmaz.
Vatandaşlar arasında dezavantajlılar, hayatı umduğu gibi gitmeyen, tanınan haklardan, sunulan imkanlardan yerinde ve vaktinde faydalanamayanlar da olabilir.
Demokratik sosyal devletin o vatandaşlarını da hassasiyetle görmesi, anlaması ve yeniden imkanlar tanıması, alternatifler sunması gerekir.
Bir devlet ancak bunu yaptığında, yapabildiğinde, vazifesini yerine getiriyor demektir.
O yüzden, dün duyduğumuz bu cümle beni çok etkiledi.
Çağrının ardındaki anne şefkatini, şevkini, inancını hissettim. Sanki bir anne, hayatıyla ilgili hayal kırıklığı yaşayan kızının gözlerinin ta içine bakıyor ve "inan bana geç değil, yapabilirsin" diyor.
Öte yandan hayatın pek çok alanı için geri dönmek, bıraktığın yerden başlamak, nerede kalmıştık demek zor olabilir belki.
Ama mesele eğitimse kimse için geç değil.
Her an kaldığın yerden devam edebilirsin. Bitirdikten sonra baştan başlayabilirsin.
Hepsi olur, öğrencilik her daim yakışır insana.
**
Nitekim AK Parti Kadın Kolları teşkilatı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde lise eğitimini yarım bırakmış ya da hiç lise eğitimi almamış kadınlarımızla ilgili bir eğitim seferberliği başlattı dün.
Okumak isterken okuyamamış, ortaokuldan ya da liseden ayrılmış 20 yaş üstü tüm kadınlar için geliştirilmiş bir proje bu. Tüm Türkiye'yi ve yurt dışını kapsıyor. Hedef süre 4 yıl. İlk etapta hedeflenen sayı en az 25 bin kadının okuluna dönmesi ve lise eğitimini tamamlaması.
O yüzden projeye verilen isim de çok manidar, çok davetkar: Nerede kalmıştık!
Bunu diyen kadın bana kalırsa zaten başlamış demektir.
Projenin sorumlu paydaşları dünkü tanıtım toplantısına da katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir.
İki bakan devletin ilgili kurumlarının imkanını kadınların okuması için sunarken AK Parti Kadın Kolları teşkilatı ise 5 buçuk milyon üyesiyle Türkiye'nin en büyük sivil toplum kurumu olmanın gücüyle proje tanıtımında, kadınlara okullara müracaatlarında, ders-okul süreçlerinde gönüllü rehberlik yapacak.
AK Parti Kadın Kolları iş hayatına atılan kadınları da benzer şekilde destekliyor zaten. Aynı zamanda Düzce Milletvekili olan Ayşe Keşir başkanlığında Türkiye'yi dolaşarak devletin kadınlara sunduğu hibe ve destekler hakkında bilgiler veriyor, rehberlik ediyor, başaran girişimci kadınların arkasında durarak diğerlerini de motive ediyor.
Lise eğitimini tamamlama projesinde de benzer bir saha çalışması var.
81 ildeki açık öğretim liseleri ve halk eğitim merkezleri kadınların diploma ve ardından meslek sahibi olmalarında etkili olacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve soydaşlar için de Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı kullanılacak.
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı projeye katılacak kadınlar ve genç kızlar için açık öğretim ve olgunlaşma enstitüleri kayıtlarını 15 Ekim'e kadar uzattığını açıkladı. Eğitimde geç kaldığını düşünen kadınlar yeni eğitim imkanına da geç kalmasınlar diye...
**
Bir gerçeği vurgulamadan geçemem.
Sayın Emine Erdoğan kız çocuklarının eğitimi, kadınların iş hayatına daha çok katılması, devlet bakımındaki çocukların koruyucu ailelerine kavuşması, Türk mutfağının dünyaya tanıtılması, sıfır atık anlayışının yaygınlaşması gibi topluma ama aynı zamanda doğrudan insana dokunan sosyal projelere öncülük, hamilik eden bir "first leydi". Bilhassa eğitim alanında daha önce de STK'larla beraber "Haydi Kızlar Okula", "Ana-Kız Okuldayız" ve "Okuryazarlık Seferberliği" gibi kampanyalara önayak olmuş, pek çok insanın kaderinin değişmesine vesile olmuştu.
Hanımefendi dün "Nerede Kalmıştık" projesini başlatırken sarf ettiği "İnsan her yaşta yeniden başlayabilir" cümlesiyle ve bu cümlenin kuşatıcılığıyla inşallah yine pek çok kadına ulaşır.
Esasen yapılan bir dizi reform ve yatırım sayesinde kız çocuklarının okullaşma oranları AK Parti hükümetleri döneminde yüzde yüze yakın oranda artmıştı. 2002'de ortaöğretimde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 45 iken bugün bu oran yüzde 84.
Yüzde yüze yaklaşmışız ama hala eksik var!
O yüzden duramayız, kaldığımız yerden başlamamız şart.