Enginarı sadece karaciğer sağlığıyla ilişkilendirmek haksızlık. Süper sebzenin, kanser, kalp ve damar sağlığında da rolü var.
AMERİKAN Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) yürüttüğü ‘En Sağlıklı Besin Maddeleri’ araştırmasında baş sıralarda yer alan enginarın en önemli etken maddelerinden biri Cynarin’dir. Enginar içeriğindeki cynarin, karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır. Bir orta boy enginar; diyet lif, magnezyum ve krom için mükemmel bir kaynaktır ve bol C vitamini ihtiva eder, Enginar folik asit, biyotin, mangan, niyasin, riboflavin, tiamin, A vitamini ve potasyum kaynağıdır.
Kolesterolün düşürülmesinde etkili
Enginar, güçlü choleretic aktivitesi ile (safra salgılarını teşvik etkisi) karaciğerdeki kolesterol atılımını artırarak kolesterol seviyesi ve trigliseridin düşmesine yardımcı olur. Bu nedenle enginar damar sertliğine karşı önemli bir sebzedir. Enginarı bir ilaç olarak değil de kolesterolün düşürülmesinde ve kontrol altına alınmasında bir yardımcı unsur olarak düşünmek gerekir. Enginar genel anlamda kolagog (bağırsak boşaltıcı) ve diüretik (idrar söktürücü) etkileri ile hazmı kolaylaştırır ve vücudun gereksiz ödem (su) tutmasını da engeller.
Serviks kanserini önlediği kanıtlandı
Süper sebzede bulunan diğer maddeler ferulik asit, inulin ve beta-sitesteroldür. Bu maddeler kolesterol ve trigliseridin düşmesinde çok etkilidir. İçeriğindeki inülin maddesi diyabetliler için kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın çok önemli bir etkisi de ‘rahim ağzı kanserini’ tıp literatüründeki ismiyle serviks kanserini önlemesidir. Enginar arpaçık soğan, kırmızı kuru soğan ile garnitür olarak yapıldığında kalorisi oldukça düşüktür. Her öğünde 1 adet yemek basen ve bel bölgesindeki yağlanmanın da azalmasına yardımcı olmaktadır. Enginarı salatalara ekleyebilir, çorbalarda kullanabilir veya zeytinyağlı yemeğini yapabilirsiniz.