21 Mart 2000'de ertelen İsrail-Filistin nihai görüşmeleri Bolling Hava Üssü'nde başlamıştır. 4 Mayıs'ta Stockholm'de gizli İsrail-Filistin görüşmelerine başlanmıştır. 24 Mayıs 2000'de, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi'nin 425 sayılı kararı uyarınca tek taraflı olarak Güney Lübnan'dan geri çekilmesi, Hizbullah İsrail'in tamamen çekilmediğini iddia etmişse de, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmıştır. 10 Haziran'da Orta Doğu'da bir lider daha değişerek Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın yerine oğlu Beşar Esad başa geçmiştir.
2000 yazı, Filistin-İsrail barışının sağlanmasında önemli bir dönüm noktasıdır. 11 Temmuz 2000'de Camp David'de bir araya gelen Arafat ve Barak, 25 Temmuz'a kadar süren görüşmelerde barışa çok yaklaşmış ancak tam anlaşmaya varılmamıştır. Clinton ve Barak, açık bir dille bundan Arafat'ın sorumlu olduğunu ifade etmiştir. Müzakere edilen konular şunlardır:
Kudüs'ün Statüsü: İsrail, Doğu Kudüs'ü başkent olarak Filistin'e vermeyi kabul etmiştir. Batı Şeria ve Gazze'nin de %95'ini vermeyi kabul etmiştir. Tartışmalar Kudüs konusunda tıkanmıştır.
Filistin Sınırı: İsrail, 1967 öncesi sınırlara dönmeyi reddetmiştir.
Yahudi Yerleşimleri: İsrail, Yahudi yerleşimlerinin olduğu yerde kalmasından yanayken, Filistin'se topraklarının ve evlerinin iadesini istemiştir.
Filistinli Mülteciler: Filistin, çevre ülkelere kaçan Filistinli mültecilerin evlerine geri dönmelerini isterken, İsrail tazminat ödenmesini teklif etmiştir.
Su Sorunu: İsrail su kaynaklarının %80'ini elinde tutmaktadır. Filistin ise su sıkıntısı çekmektedir. Filistin suyun yarı yarıya paylaşılmasını talep etmiştir.
Golan Tepeleri: 1967 öncesi Suriye'ye ait olan tepeler hem coğrafi olarak stratejik olması nedeniyle hem de su kaynakları barındırması nedeniyle önemlidir. 170.000 İsrailli yerleşimci bulunmaktadır. Görüşmelerde İsrail'in iadesi söz konusu olmuştur. 25 Temmuz'da sona eren Camp David Zirvesi'nin sonunda, gelecekteki görüşmelere rehberlik edecek, mutabık kalınmış ilkeleri tanımlayan bir Üçlü Bildiri düzenlenmiştir. Gizli görüşmeler 31 Temmuz-28 Eylül tarihleri arasında Sa'ib Erakat ve Gilad Sher arasında sürmüştür.
26 Mart'ta da Clinton, Esad ile Cenevre'de bir araya gelmiş ama çok sürmeden sonuçsuz bir şekilde sona ermiştir. İsrail-Suriye barış görüşmeleri çok uzun zaman sonra, Mayıs 2008'de Türkiye'nin arabuluculuğunda tekrar başlayacaktır.
İsrail-Lübnan ilişkilerinin, Lübnan'daki gerilla gruplarının İsrail sınırına saldırıları nedeniyle sorunlu olduğu görülür. Daha önce sözü edilen, İsrail'in Nisan 1996'daki Gazap Üzümleri Operasyonu çatışmanın uç noktası olarak nitelendirilebilir. Nisan 1998'de İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'ın İsrail Savunma Gücü kontrolü altındaki Güney Lübnan'ın yeniden yapılandırmaya başlamasına ilişkin kararı kabul etmiş, 24 Mayıs 2000'de İsrail son birliğini de geri çekerek Güney Lübnan'daki 22 yıllık işgalini tamamen sona erdirmiştir.