Balık iftarın en sağlıklı yemeği. Damar tıkanıklığı riskini azaltarak kalp hastalıklarından koruyan balık, astım, diyabet hastaları için cankurtaran bir besin.
Ramazan boyunca çoğu kişinin kızartma, hamur işi börek ve şerbetli tatlılara ağırlık verdiğini görüyorum. Gün boyu boş kalan mideye iftarda ağır ve yağlı yiyeceklerle yüklenmek başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere, mide, karaciğer, pankreas sorunlarına yol açabiliyor. Yapılan araştırmalara göre oruç tutanların yüzde 25’inde Ramazan sonunda kilo artışı gözleniyor. Bunun birincil nedeni olarak iftarda ağır ve yağlı yiyeceklerin tercih edilmesi gösteriliyor. İftariyelik olarak salam, tereyağı, kaymak gibi şarküteri ürünleri yerine; hurma, peynir, zeytin yanında bir avuç büyüklüğünde pide tercih etmek, ardından hemen ana yemeğe geçmek yerine mutlaka ılık bir çorbayla iftara başlamak gerek. Ana yemek olarak kırmızı et yerine haftada en az 4 gün balık tercih etmelisiniz. Balık, vücut için çok gerekli olan omega-3 yağ asidini içerir. Somon, sardalya, uskumru ve ton balığı yüksek omega-3 içeren balıklardandır.
Oruçta bitkinliğe çözüm
-Balık, damar tıkanıklığı riskini azaltarak koroner kalp hastalıklarından korur.
-Haftada 2 kez balık tüketimi şeker hastalarında sıkça karşılaşılan böbrek rahatsızlıklarını azaltır.
-Oruç tutan ve çalışan kişilerde öğleden sonra konsantrasyon düşüklüğü gözlenir. Yapılan araştırmalarda, balık tüketiminin dikkat dağınıklığını azalttığı belirtiliyor.
-Araştırmalar, balığın içindeki sağlıklı yağların, damar yüzeyini genişletip, dokulara daha fazla oksijen alınmasını sağladığını bildiriyor.
-Vücutta omega-3 depoları azaldığında bireyde mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk semptomlarının arttıyor. Bu nedenle Ramazanda balık tüketimine ara vermeyin.