Mutfaklarımızda önemli bir yeri olan çorbaları Ramazan’da ihmal etmeyin. İftarada çorba içmemek mide kramplarına neden olabilir.
Türk sofra kültürümüzde çorbaların her zaman önemli bir yeri vardır. Hem sağlıklı öğün düzeni hem de oruca kattığı sayısız yararlı etkilerinden dolayı sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan, sakın sizi çorbadan alı koymasın. Neden mi? İftara çorbasız başlamak; mide kramplarına, mide yanmalarına ve ekşimelerine neden olabilir. Gün boyu süren açlıktan sonra çorba içmek, mideyi rahatlatacağı gibi gereksiz kalori alımını da engelleyecektir.
Daha az kalori aldırıyor
Çorba ile ilgili Pensilvanya Üniversitesi’nde 60 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada; çorba içip yemeğe başlayanlar ile çorba içmeden direk yemeğe geçenlerin bir öğünde aldıkları kalori miktarı araştırılmıştır. Çorba ile başlayanların yemek bitiminde %20 oranında daha az kalori aldıkları görülmüştür.
Çok sıcak içmeyin
Sıcak çorbalar kadar yaygın olmasa da soğuk ayran çorbasının da ayrı bir yeri vardır. Eğer sıcak çorba hazırladıysanız biraz soğumasına olanak sağlayıp içmeli, soğuk çorbalarında mideyi rahatsız etmeyecek ılıklıkta tüketilmesi gerekmektedir. İftar ve sahurda hangi çorbaları tüketelim sorusu okuyucularımızın en fazla merak ettiği konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Beslenme Uzmanı olarak kurubaklagil, tahıllar, sebze veya yoğurt bazlı çorbaları oruç döneminde tüketmenizi öneririm. Sebze ve kurubaklagiller içerdikleri yüksek diyet lifi oranı ile midenin geç boşalmasını ve daha tok kalmasını sağlar. Aynı zamanda sindirimi de büyük ölçüde kolaylaştırır. Ayrıca çorbalar kilo kontrolünü sağlamak için kullanılabilecek altın değerinde besinlerdir.
Kilo kontrolü sağlıyor
Fransa’da 13.000 kadın ve erkeğin katılımlarıyla gerçekleştirilmiş araştırmarda, çorba içenlerin, vücut kütle indekslerinin daha düşük olduğu, kilo alımında büyük rol oynayan diyet yağlarının, çorba içen bireylerde daha az tüketildiği bulunmuştur. Bu bilimsel bilgiler doğrultusunda çorbaları, kilo alımını da önlemek için hem iftar hem sahur öğünlerinde tercih etmenizi öneririm.