ARAŞTIRMALARA göre oruç tutanların yüzde 25’i Ramazan Bayramı’na kilo almış olarak giriyor. Bunun nedeni açık: Kalorili besin tüketimi. İftar sofralarında tercih edilecek besinlerin tok tutucu, insan sağlığı için gerekli besin öğelerini içeren, diyet lifi, vitamin ve mineralden zengin olması gerekir. Sebze yemekleri, çorbalar, bulgur, pilav, kepekli makarna, fırınlanmış, ızgara veya buğulama balık, yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, meyveler, salatalar, tatlı olarak demirle zenginleştirilmiş, vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği veya sütlü ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tercih edilmesi gereken besinler olmalıdır.
- Çorbalar: İftarların en sağlıklı seçimidir. Kuru baklagil, sebze veya yoğurt ile hazırlanmış çorbaları rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çorba hazırlarken kişi başına 1 tatlı kaşığı yağ ekleyin.
- Süt ve ürünleri: Süt, yoğurt ve peynirde tercihiniz mutlaka yüzde 50 yağ içeren yani az yağlı süt ürünleri olmalıdır. İftarda kefir ve yoğurt tüketmeniz sindirim güçlüğü sorununuzun çözülmesine, hazımsızlığın engellenmesine neden olacaktır.
- Et: Yağsız kırmızı et, derisiz tavuk ve hindi, balık, kuru baklagiller, yumurta, kuru yemişler daha çok tercih edilmelidir. Orucu açarken iftariyelik birçok sofrada öncelik kazanır. Bu nedenle salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerden uzak durulmalı.
- Sebzeler: Beyaz, koyu yeşil, sarı ve kırmızı sebzeler sofranızda mutlaka bulunmalıdır. Kırmızı biber, domates, taze nane, maydanoz, lahana, mısır, patates, havuç, ıspanak vb. değişik renkteki sebzelere en güzel örneklerdir. Sebze yemeklerini pişirirken zeytinyağlılara kişi başı 1 yemek kaşığı, etli yemeklere yağ eklemeden pişirmeye özen göstermelisiniz.
- Meyveler: Meyveleri kabuklu ve parçalamadan yemek en sağlıklısı. Eğer suyunu içmek istiyorsak hemen sıkıp tüketmek gerekmektedir.
- Yağlar: Daha çok mısırözü, ayçiçeği yağı, soya yağı, erken hasat zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Yağlı soslardan uzak durun.
- Ekmek ve tahıllar: Tam taneli tahıldan yapılan ekmekler en favori ve sağlıklı ekmeklerdir. Cevizli, tam buğday, ay çekirdekli, çavdar, kepekli, yulaflı gibi. Bulgur, kepekli makarna, erişte, tarhana, kuskus mutlaka iftar sofralarınızda bulunmalı. Ara öğünlerde en sağlıklı tam taneli tahıl, kah-valtılık gevrekleridir.
- Tatlılar ve şekerlemeler: Ramazan süresince sade şeker, şekerli içecekler, hamur tatlıları, bisküvilerden uzak durmak en sağlıklısı. Bunların yerine az yağlı, az şekerli, kuru yemişli kekler veya az yağlı süt ve az şeker ile hazırlanmış pudingler, meyveli tatlılar veya meyve tartları, sütle zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl gevrekleri en sağlıklı seçimlerdir.
KİLO VERMEK İÇİN ORUÇ TUTMAYIN
Asla kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Bu durum metabolizmanın bozulmasına, kilo yerine sadece kas ve su kaybına neden olmaktadır. Oruç tutulacaksa kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yatmadan önce doğru seçilmeyen yiyecekleri yiyip uyumak midede ağırlık ekşime ve yanmaya neden olur.
İftarda hızlı ve çok yemek yenilmemelidir. Hızlı yer ve az çiğnersek midede hazımsızlık kaçınılmazdır. Ramazanda yoğurt, ayran ve süt tüketimine dikkat edilmeli, iftardan yatana kadar en az 1.5 litre su içilmelidir. Fiziksel aktivite için en uygun zaman iftardan 45 dakika sonra ortalama 30-45 dk. arasında düşük tempoda yapılan yürüyüşlerdir.