Mevsim itibariyle bol olan ve çorbada da kullanılabilecek sebzelerin listesini çıkaralım: Semizotu, yeşil kabak, domates, taze patates ve fasulye. Patlıcan mevsimine biraz daha var ama Antalya’dan lezzetli patlıcanlar gelmeye başladı. Çok fazla seçenek yok gibi ancak saydığım tüm bu sebzeler lezzet konusunda garanti verir. Çorba için kabak buharda haşlanıp rondodan geçebilir, patlıcan közlenerek kullanılabilir. Taze patatesle tavuk suyunu birleştirip dilediğiniz baharatlarla enfes çorbalar da hazırlayabilirsiniz. Taze fasulye ve semizotu ise genellikle yemekte kullanılır, çorba yapmak pek akla gelmez ama her ikisinden de son derece lezzetli çorba olabilir. Üstelik onlara iyi eşlik eden yeşil mercimek, bulgur gibi malzemelerle çorba yapmak süper fikir olur.
Et suyunun besin değeri
Gün içindeki halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve uzun süren açlığın sonunda kavuşulan iftar sofrasında vücudun tüm ihtiyacını salata ve et suyu ile hazırlanmış bir çorba karşılayabilir. Üstelik mideyi de yormaz. Et suyu için seçtiğiniz et veya tavuğu onlara uyum sağlayacak kuru soğan, patates, havuç gibi sebzeleri hatta taze baharat buketlerini birlikte haşlayıp aromalandırabilirsiniz. Eğer kemik kullanacaksanız, önce fırında nar gibi kızartın ardından kabın içine saldığı suyla birlikte düdüklü tencereye alın ve üzerine su ekleyip tekrar haşlayın. Bu suyun lezzetine doyamayacaksınız. Her halükarda çorba için kullanacağınız et veya tavuk suyunu ince bir tülbentten veya süzgeçten geçirin.
Yoğurdun dayanılmaz cazibesi
Yoğurt gibi bir malzeme yok, benzeri yok, hiç bir şeyle karşılığı yok. Yoğurt yemeklerde ve çorbalarda da iyi bir malzeme. Yoğurt çorbasının birçok türevini cüretkarca deneyebilirsiniz. Dilerseniz içine biraz haşlanmış buğday ve semizotu atın. Dilerseniz incik etiyle ev eriştesi ekleyin. Sonuç her zaman mükemmel olur. Sadece yoğurdu pişirirken kesilmemesi için tuzu en son kullanın.
Blender iş başında!
Tüm bakliyat ve sebzeleri haşlayıp, ister tek başlarına ister onlara yakışır dostlarıyla bir arada blendırdan geçirin. Sonra kaynar su veya et suyunu dilediğiniz kıvama gelene kadar ekleyin. Biraz da taze veya kuru baharatı işin içine kattınız mı çorbanız hazır!
Üzerine eklenen her bir malzeme çorbanın tadını kesinlikle değiştirir
Çorba ister konsome ister püre olsun sunarken üzerine eklenen her malzeme sonucu değiştirir. Zeytinyağında kızartılmış maydanoz ve taze nane dallarına ben bayılıyorum, deneyin. Dilerseniz sirkeyle birlikte ezilmiş sarımsak, dilerseniz tereyağında köpürtülmüş acı pul biber, karamelize soğan halkaları, rendelenmiş salatalık, limonla çırpılmış kuru baharatlar, yeşil limon kabuğu rendesi sürpriz bir dokunuş için bir çırpıda aklıma gelen onlarcasından sadece bir kaçı.
Bakliyat keyfi
Et sulu çorbalarda tane tane, duru su ile yapılanlarda da püre olarak kullanılabilecek bakliyatlar hem lezzet verir hem de doğal kıvam arttırıcıdır. Kuru börülce, siyah pirinç ve ispir fasulyesi gibi değişik alternatiflerinden de yararlanabilirsiniz.
Soğuk çorbalar ilaç gibidir
Yoğurtlu, taze naneli sıcak çorbaların önceden içilmesi mideyi rahatlatır, arkasından gelecek ağır yemeklere hazırlık yapar. Et yahni gibi bir yemek yaptıysanız, yaz aylarına denk geldiği için soğuk çorbaları da tercih edebilirsiniz. Unutulduğunu düşündüğüm bir Mersin geleneği olan batırık bu iş için biçilmiş kaftandır mesela.
Yemek hafifse çorbanın hası budur!
Hafif bir yemek yiyecekseniz mantılı veya ekşi köfteli bir çorba son derece uygundur. Bol erişteli, kuru bakliyatlı hatta içinde mini köfteler bulunan terbiyeli bir çorba sıcacık çıtır pideyle birlikte tek başına bile bir yemek olabilir.
Gelsin enfes tanecikler!
Buğday, pirinç ve erişte! Çorbaların olmazsa olmaz malzemeleri. Çorbayı domatesli veya terbiyeli yaptınız diyelim. İçinde kullanacağınız bu minik tanecikler işleri emin olun tamamen değiştirir. Her birinin verdiği lezzet başkadır, bu lezzet seçeneklerinden faydalanın. Eriştenin onlarca çeşidini işin içine katın, pirinçte de farklı pirinç cinsleri denemekten korkmayın.
Bayat pide için en güzel deniz
Sebze püreli veya konsome çorbaların hemen hemen tamamında rahatlıkla bayat pideyi kızartıp kullanabilirsiniz. Bayat pideyi küçük küpler halinde kesin. Mutfak torbasına dilediğiniz tüm baharatları, hatta ezilmiş sarımsağı koyup küp pideleri içine atın ve sallayarak her yerine bulaşmasını sağlayın. Yağlı kağıda serip fırında kızartın. Bu kıtır pideler çorbanıza müthiş bir lezzet verir. Çorbasına göre her seferinde farklı renk ve lezzette baharat kullanabilir, zeytinyağı ekleyebilir veya sade olarak da fırınlayabilirsiniz.