Rahmetli Ahmet Mete Işıkara “Depremle yaşamayı öğreneceğiz” deyip durmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada hortumla da yaşamayı öğreneceğiz. Bizim coğrafyada eskiden hortum olmazdı ama artık var.
Üstelik bundan sonra daha fazla sayıda ve daha şiddetlilerini de göreceğiz. Nasıl olur, bal gibi oluyor işte, sonuçta iklim değişikliği bizi yarı tropikal kuşak ülkeleri arasına soktu.
Peki içtiğimiz meşrubat kutusu ya da şişesinin bile bu sürecin hızlanmasında ya da yavaşlamasında etkisi var desem ne dersiniz?
***
Basit bir örnek vereyim size. Bir kamyon dolusu meşrubat düşünün. Ambalaj ne kadar ağır olursa kamyonun saldığı karbon o kadar çok olur. Ya da kamyonun taşıma kapasitesini dikkate alacak olursak aynı miktarda meşrubatı taşımak için daha fazla kamyonun yollara çıkması gerekir.
Sonuçta her ikisi de küresel ısınmaya katkı ve Türkiye’de daha fazla hortum görülmesi demektir. Bu tarz konularda, Türk medyasında, özellikle de kendisini büyük gazete diye tanımlayan gazetelerin internet sitelerinde okuduklarınızı ciddiye almayın.
Yaz günü dolu yağdı diyorlar ya, zaten kış günü dolu olmaz, dolunun oluşması için yerin sıcak olması gerekir.
***
“İyi de kardeşim meşrubat şişesinin ağırlığına ben karar vermiyorum” diyebilirsiniz, çok haklısınız. Ama içtiğiniz meşrubatın ambalajının ne olacağı tamamen sizin elinizde.
İster ayrıştırmadan çöpe atın, daha çok hortum, daha fazla kuraklık ya da sel baskını yaşayalım. İsterseniz atıklarınızı iki ayrı poşete bölün, tekrar ülke ekonomisine kazandırın, milyonlarca ağacı kurtarın, hortumların sayısını azaltın.
Geri dönüşüm sayesinde geçen sene kesilmekten kurtarılan ağaç sayısı yaklaşık eşit 3 milyon. Milyonlarca ton su, elektrik gibi diğer kazanımları saymıyorum bile.
***
Dünyada en fazla seyredilen çocuk kanalı Amerikalı Fox International’ın sahibi olduğu Baby Tv’dir. Seyirci yaş grubu 12 ile 60 ay arasında değişir. Adamlar yayınlarında önce geri dönüşüm işareti olan yeşil noktayı tanıtıyor ardından geri dönüşümün faydaları anlatan çizgi film yayınlıyor. Amerika kadar zengin bir ülke değiliz biz, geri dönüşüm önce ülke ekonomimiz için önemli sonra kuraklıktan pazarda artan meyve-sebzenin fiyatı ve en nihayetinde de hortum ya da sel gibi doğal afetler açısından... Artık bir karar verme zamanındayız...
Ya bu dünyayı daha yaşanılır kılacağız ya da dünya yok oluncaya kadar daha fazla dertle boğuşmaya devam edeceğiz. Karar bizim...