Ah ah nerede o eski Ramazanlar!” diye başlayan sohbetler sizin de kulağınıza çalınıyor mu? Asıl sıkıntı ise çevremizde bu serzenişte bulunan kişilerin olmayışı... Çocuklar için eğlencenin bir diğer adı ya Ramazan sofraları; bu hafta anne baba ve çocuklar için sağlıklı bir iftar sofrasında nelerin olması gerektiğini yazmak istedim. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran’a sordum, önerilerde bulundu: “Sıcak yaz günlerinde uzun süre açlıktan sonra orucu sıcak çorba yerine yöresel olarak ‘soğuk aş’ da denilen yoğurtlu buğday çorbasıyla açmak, sindirim sitemi florasını korumak ve mide rahatsızlıklarını engellemek açısından hayli faydalı olur. Bol kuru meyveyle hazırlanmış kompostolar da sıvı ihtiyacımızı yerine koymak adına iftar sofralarında yerini almalı. İftar sonrası içilen bir şişe maden suyu da mineral dengesini sağlamada bize yardımcı olacaktır.”
ET YA DA BAKLAGİL OLMALI
Ana yemek olarak parça etli yemekler tercih edilmeliymiş. Domates ve salatalığın yanı sıra maydanoz ve dereotlu salatalar da sofrada bulunmalıymış. Keservuran, sahurda da peynir yerine tuz oranı düşük çökelek ya da lor tüketilmesini öneriyor. Dört beş adet de zeytin. Ancak asıl önemli nokta, yoğurt tüketimi. “Yoğurtsuz sofra kurmayın” diyen Keservuran, hurmanın da kabızlık şikayetlerini azaltmada yardımcı olduğunu anımsatıyor.
Anne babaların kendileri için hazırladıkları iftar sofrasında çocukların sağlığını ve ihtiyaçlarını da unutmaması gerekiyor elbette. Yaz günlerinde çocukların sıvı ihtiyacının karşılanması önem taşıyor. Büyüme çağındaki çocuğun en temel ihtiyacı doku yapımını artırmak, kas kütlesi ve kemik gelişimini sağlamak için gerekli olan protein. Dolayısıyla iftar sofrasında çocuklar oruç tutsa da tutmasa da ızgara et ya da ev yapımı köfte olması öneriliyor. Etin olmadığı akşamlarda da kuru baklagil tüketilmesi gerekiyor. Oruç tutan çocuklar için Keservuran’ın önerileri şöyle: “Orucunu su ile açılmalı ve 2-3 adet hurma tüketmeli. Hurma, yüksek vitamin, mineral, enerji içeriğiyle günlük gereksinimin bir kısmını karşılar. Meyvelerin hoşafı yapılmalı. Eğer çocuğumuzun kilo problemi yoksa taze sıkılmış meyve suları vitamin ve sıvı ihtiyacını karşılamak adına doğru tercih.”
Serin bir öneri
Sıcak havayla baş edebilmek için soğuk içecek gibisi yok. İşte Keservuran’dan hem lezzetli hem de sağlıklı otlu ayran tarifi...
Malzemeler: 300 mililitre ayran veya 200 gram yoğurt, 1 şişe maden suyu, herbiri bir tutam taze nane yaprağı, maydanoz, reyhan, fesleğen, dereotu. 1/3 çay kaşığı toz zencefil. Yapılışı: Taze otları ince ince doğrayın. Ayran, soda ve otları iyice karıştırın, blenderdan geçirin. Malzeme miktarlarını artırıp 2-3 içimlik de hazırlayabilirsiniz. Otlu ayranı cam sürahide buzdolabında saklayın. Bu fonksiyonel içecekle vitamin, mineral, sıvı ve kalsiyum ihtiyacını aynı anda karşılayacaksınız.
ANNENİN AJANDASI
Mobil güvenlik rehberi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), ailelere yardımcı olabilmek için cep telefonlarına ücretsiz olarak indirilebilen ‘Çocukları Kazalardan Koruma ve İlk Yardım Rehberi’ hazırladı. Rehberde çocuklara yapılacak ilk yardım müdahaleleri resimlerle anlatılıyor.
İki dili birden olsun
İki yaşında bir çocuğun beş dili konuşabilme yeteneğini göz önüne alarak yola çıkan Helen Doron Etiler Şubesi, bu süreçte yaz okuluna giden çocuklara İngilizceyi ana dili gibi öğretmeyi hedefliyor. ‘Doron Erken İngilizce’ adlı eğitim programı kapsamında 4-10 yaş çocukların eğlenceli ve ilginç aktiviteler yoluyla İngilizceyi öğrenmesi amaçlanıyor. Tel: (0212) 284 31 99