Amerikalılar ‘money talks’ yani para konuşur lafını çok sık kullanırlar... Bu her zaman geçerli olan bir kavram değil. Son iki gündür Küresel İnsani Yardım Raporu’nu okuyorum. Raporun bir yerinde ‘Başbakan Tayyip Erdoğan, son 20 yılda Afrika dışı bir ülkeden Somali’ye ziyaret gerçekleştiren ilk lider oldu’ diye yazıyor. Sonra da ‘Somali’ye yardımda bulunan birçok ülkenin tersine Türkiye’nin yardım kuruluşlarının birçok özel girişimle birlikte farklı girişimlerle sahada kendisini daha fazla gösterdiği belirtiliyor.
Para her zaman konuşmuyormuş demek ki...Zaman ve emek harcandığı zaman ortaya çok daha önemli sonuçlar çıkıyormuş...
***
İster bir kahvehaneye ister bir kafeye girip, Türkiye en fazla insani yardımı kime yapıyordur diye sorun.Çoğu kişi Gazze cevabını verecektir. Oysa Türkiye’den en fazla insani yardım alan ülke 154 milyon dolarla Pakistan. Sonra Somali geliyor sonra Irak, sonra Libya. Batı Şeria/Gazze’ye, İsrail ambargosu nedeniyle yapılabilen insani yardım sadece 17 milyon dolar.
Ama para burada da konuşmuyor işte. Orada, açık hava hapishanesinde yaşayan, fosfor bombalarının hedefi olan insanların yaşadığı sıkıntıları dile getirmek herkesin sustuğu bir dünyada herhangi bir bedele satın alınamıyor...
***
Bir başka önemli veri, Türkiye’den Haiti’ye giden 7 milyon dolarlık yardım. Büyük bir deprem ardından kolera salgını... Para burada da her zaman konuşmuyor çünkü Türkiye Haiti’ye yardımı ilk ulaştıran ülke olmuştu.
Bir felaketin ardından yardımı ilk ulaştıran ülke olmak demek, çöle düşen ilk yağmur damlası kadar değerlidir...
***
Küresel İnsani Yardım raporuna göre, en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler listesinde Türkiye dördüncü sırada yer alıyor ama raporun gerisi son derece tatsız-tuzsuz... Dünya çapında insani yardımlar %8 düşüş gösterdi. BM’in insani yardım için hedef seçtiği insan sayısı 2011’de 93 milyondan 2012’de 76 milyona düştü.
Bütün dünyanın geriye gittiği insani yardımda ileriye gidiyor olmak övünç kaynağıdır. Ama dünyada, açlık, zulüm, acılar sürerken Türkiye sadece para harcamıyor aynı zamanda haksızlıklara karşı sesini yükseltiyor. Esas övünülmesi gereken de budur...