Zordur bahar aylarında hava tahmini yapmak. Değişkendir havanın halleri böyle günlerde. Bir gün çok sıcak, bir gün çok soğuk oluverir bahar günlerinde. İlkbahar hem son demlerini yaşayan kış günlerini hatırlatır bize, hem de dört gözle beklenen yaz günlerinden esintiler taşır. Sabah güneş açarken, öğleden sonra yağmur başlayıverir aniden. Sabah ılıkken, gece buz gibi oluverir karanlık bastığında. Ne yapacağını şaşırır insan. Sadece hava tahmini değildir zor olan bahar günlerinde, hayat da zorlaşır işte bu yüzden... Giyinmek sorun haline gelebilir; yürüyüş, spor, her türlü aktivite havaya göre ayarlanır. Bahar gelince güneşle uyanılan günler ani gelişen gök gürültülü sağanaklarla devam edince tüm planlar altüst olabilir.
İşte yine havanın dengesiz olduğu günlerdeyiz. Böyle günlerde havaya adapte olmak zor olduğu gibi hava tahmini yapmak da çok zordur. Zaten kompleks bir yapıya sahip olan düzende kararsızlıklar çoğalır. Cephesel sistemlerin ömrü kısalır ama sayıları artar. Adaptasyon çok önemlidir. Atmosferin hızına yetişmek gerekir bu dönemde. Geride kalır ya da daha hızlı ilerlersen, hasta olman an meselesi. Neredeyse gün içinde dört mevsimin barındığı günler insan bünyesini zorlar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve soğuk algınlığının başlaması ihtimali yükselir. O yüzden havaya göre giyinmeli, havaya göre beslenmeliyiz. Bahara göre giyinmenin aynı anda hem tişört hem hırka hem de yağmurluğun yanımızda bulunması gerektiği anlamına geldiğini öğrenmeliyiz. Güneşin bunalttığı anlarda bizi rahatlatan tişörtleri, hava soğuduğunda hırkalarla desteklemeli, yağmur başlayınca yağmurluklarla kendimizi garantiye almalıyız.
BUGÜNLERİ ARAYACAĞIZ
Herkes bu soruyu soruyor. Tıpkı martta olduğu gibi önümüzdeki üç ayın da mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçeceği öngörülüyor. Yağış miktarınınsa mevsim normallerinde geçeceği tahmin ediliyor. Peki ya bu yaz? Bu yaz sıcaklıkların normallerin üzerinde geçeceği yüksek bir ihtimal. Bunun birkaç sebebi de var. İlki iklim değişimiyle birlikte yaşanan küresel ısınmanın tüm dünyada giderek daha fazla hissediliyor oluşu. Türkiye gibi orta enlem ülkeleri için sıcaklık artışı kaçınılmaz. Bu yaz sıcaklık artışına ekstra bir etki de güneş patlamalarından gelecek gibi görünüyor. Güneş patlamaları maksimum düzeyde olacağından, sıcak hava dalgaları daha sık ve daha şiddetli. Ayrıca daha fazla radyasyona maruz kalacağız. Güneş her geçen gün daha çok tehlike saçacak. Bu yaz da güneşlenmek, daha çok lekelenmek, cildin hızla yaşlanması, ciddi su kayıpları, göz hastalıkları, kanser riski, yani kendi kendine zarar vermek anlamına gelecek.
Sıcaklara bir de şehir ısı adası, nem ve güneyli rüzgar gibi etkenler de eklenince hissedilen sıcaklıklar iyice bunaltacaktır kuşkusuz. Önümüzdeki altı ayın normallerin üzerinde sıcak geçecek oluşu, dengesiz bahar günlerinin değerini artırıyor aslında. Şu an sıkça şikayet ettiğimiz değişken hava şartlarını yakında mumla arayacak gibi görünüyoruz... O yüzden şimdiden bugünlerin tadını çıkarmaya başlasak çok iyi olur. Maruz kaldığımız rüzgar ve yağışı içimize çekerek ve bolca depolayarak başlayabiliriz...