12 Şubat 2022 Cumartesi günü CHP, İP, SP, DP, GP, ve DEVA Partileri genel başkanları CHP liderinin ev sahipliğinde bir araya geldiler.
Aslında bu buluşmayı da başkanlık sistemine borçlular ya neyse!
5 Saat 15 dakika süren görüşme sonrası ortak bir açıklama yaptılar.
Başında güçlendirilmiş sıfatı ekleyince sihirli bir değişim olacakmış gibi eski parlamenter sisteme duydukları özlemi dile getirdiler.
Tek birleştikleri nokta başkanlık sistemine karşı çıkmaktan ibaret.
Etkin ve katılımcı yasama, tarafsız ve bağımsız yargı gibi taleplerinin tamamını gerçekleştirmek için illa parlamenter sisteme ihtiyaç yoktur.
Bu talepleri mevcut sistemde de tahakkuk ettirebilirler.
Ama maksat başka.
Her neyse.
Detayları girmeden 6 liderin fotoğrafına bakarak farklı siyasi parti liderlerinin bir araya gelmesinin pozitif bir tesir bıraktığı söylenebilir.
Hatta bu 6 partinin parlamenter sistem konusunda kafa yorup sistemin aksaklıklarını tespit çalışmaları da bence hem akademik ve anayasa çalışmaları bağlamında hem de siyasi birikim açısından faydalıdır.
Yapılan ortak açıklamada toplantıyı tarihi bir gün olarak nitelemiş olsalar da bu toplantı aylardır süren çalışmaların ikinci aşamasıydı. Ne milattır ne de sonuç! Birinci aşaması genel başkan yardımcılarının yaptığı çalışma, ikincisi de genel başkanların bir araya gelmesidir. Henüz neticelenmiş de değil.
Toplantının içeriği bir yana verilen fotoğrafta iktidara karşı muhalefetin birleştiği izlenimi bırakan siyasi bir mesaj vardır. İletişim ve etkileme açısından başarılı da sayılabilir.
Ancak CHP ve İP haricindeki partilerini tamamının toplamının yüzde ikilerde olduğu hesaba katılırsa aslında ortada kemmiyet olarak iktidarı endişelendirecek ciddi bir muhalefet yoktur.
HDP her ne kadar Millet İttifakı'nda yer almayacağını ilan etmiş olsa da CHP liderinin HDP'yi yok saymadıklarını ve görüştüklerini, üzerinde durulması gereken fevkalade önemli bir husustur.
Öte yandan Sarıgül'ün Türkiye Değişim Partisi (TDP), İnce'nin Memleket Partisi(MP), Erbakan'ın Yeniden Refah Partisi(YRP), Türkiye İşçi Partisi(TİP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Demokratik Sol Parti (DSP), Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) gibi oluşumların DP, SP, GP ve DEVA'dan geri kalır tarafları yoktur, daha zayıf değillerdir.
CHP 6 lidere ev sahipliği yaparak bu işin patronunun kendisi olduğunu bir kez daha ilan etmiştir.
HDP ile dirsek teması içinde olması ise, seçimleri ikinci tura bıraktırma ve ikinci turda Başkan Erdoğan'ın karşısındaki adayda birleşme taktiği olduğu şeklinde okunabilir.
Tabii ki burada en büyük mesele Millet İttifakı'nın adayının kim olacağı meselesidir.
Kılıçdaroğlu'nun 'genel başkanlar aday olmamalı' fikrinden 'bütün genel başkanlar yarışacak' noktasına gelmesi de üzerinde ayrıca durulacak bir diğer husustur.
Ayrıca, CHP'nin dostlarıyla iktidara gelme mottosundaki dostlarının kimler olduğu da önemlidir!
Kılıçdaroğlu'nu CHP'nin başına getiren çevrelerin, CHP adayını -ortak aday belirlenecekse Millet İttifakının adayını- da belirleme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini bizzat eski CHP'liler söylüyorlar!
Ve bütün anketlerde hiçbir ittifakın sistemi değiştirmek için gerekli asgari 360 milletvekili kazanma ihtimali görünmediği için kayda geçmesi dışında parlamenter sistem çalışmaları havanda su döğmekten ibaret kalacak gibi görünüyor.
Parsayı toplayan ise bu süreci yöneten CHP olacaktır.
Ancak yine tüm anketlere göz attığımızda CHP oylarında da hissedilebilir bir artışın olmadığı görülüyor. TDP ve MP'nin CHP'den tırtıklayacağı oy oranının GP ve DEVA'nın AK Parti'den tırtıkladığı oylardan az olmayacağı da göz önünde bulundurulursa parlamenter sisteme geçiş bir hayalden ibarettir.
6 liderin toplantısı da o hayali pilava kaşık sallamaktan farksızdır.