Avrupa Sağlık Komisyonu ve Amerikan Kanser Konseyi kansere yol açan etkenler listesini güncelledi. Havadaki bazı minerallerden çevresel faktörlere kadar işte bizi kansere yaklaştıran risk faktörleri.
Amerikan Kanser Konseyi’nden Avrupa Sağlık Komisyonu’na kadar yeni hazırlanan raporlarda kansere neden olabilecek tüm detaylar güncellendi. Havadaki bazı minerallerden çevresel kirliliğe neden olan yaşam koşullarına varıncaya kadar pek çok etkenin kanserle ilişkisi kanıtlandı. Bu minerallere baktığımızda nikel, kurşun, kadmiyum, arsenik ve asbesttir.
-Nikel: Hava ve suda bulunur. Aşırı alımı kansere neden olabilir.
-Kurşun: Egzozlar, fabrika atıkları, boyalar,çevre kirliliği ile su ve besinlere geçerek vücuda alınır. Bunlar kanserojendir.
-Kadmiyum: Kentlerin kirli havasından ve fabrika atıklarından suya ve besinlere karışarak vücuda alınır. Kanser oluşumuna neden olur.
-Arsenik: Ani zehirlenmeler yaptığı gibi, az miktarlarda sürekli alımı deri ve akciğer kanser riskini arttırır. Fabrika atıkları ile hava, su ve besinlere karışarak vücuda alınır.
-Asbest: Gemi, bina, taşıt kaplamalarında bulunur. Kaplamaların dökülmesiyle havaya yayılmakta, bu havanın solunmasıyla akciğer kanser riskini arttırmaktadır. Bu nedenle yaşadığımız alana dikkat etmeli, bu minerallerle temasta olmamak için kendimizi korumalıyız.
Sağlığa dost mineraller de var
Buna karşın hayatımızda bizi kanserden koruyan mineraller de var.
-Selenyum: Su ve kepeği ayrılma-mış tahıl ürünlerinde bulunur. Diyetle ye-terli miktarda tüketimi kanserojenlere karşı koruyucudur.
-Çinko: En zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.
-İyot: En iyi kaynağı iyotlu tuzdur. İyot yönünden zengin besinler; balıklar ve mantardır. İyot eksikliği tiroit bezinde kanser riski arttırabilir.
-Molibden: Kaynakları; kurubaklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
-Bakır: En zengin kaynakları; etler, su ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, pekmezdir. Yetersizliğinde deride, beyin işlevlerinde ve kan hücrelerinin yapımında bozukluklar olur.
-Demir: Demirden zengin besinler; etler, su ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, susam, pekmez, kuru meyvelerdir. Demir bazı kimyasal kanserojenlerin etkisini azaltır. Uygun miktarda alınması önerilir.
-Kalsiyum: Kemik sağlığı için önemlidir. En iyi kaynağı süt, yoğurt, peynir, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir. Kemik ve kalın bağırsak kanser riskini azaltır.