Öfke ister dışarı vurulsun ister içe atılsın, her koşulda kişiye zarar verir. Günlük hayatta ruh hayatımızı etkileyen öfke biriktiğinde genetik hastalıklardan kalbe, diyabetten ruhsal bozukluklara kadar pek çok soruna davetiye çıkarıyor.
Günlük hayatta sinirimizi bozan bir çok olayla karşılaşırız. Trafik, işyerindeki sorunlar, haksızlıklar, eleştirilmeler, anlayışsız davranışlar, baskı yaratan olaylar en sık öfke sebepleridir. Bazı insanlar tepkilerini direk bağırıp çağırarak gösterir, bazıları susup içe atarlar ve duvar örerler. Her iki durumda da öfke birikimi söz konusu olur. Günlük hayatta biriken öfke hem ruh sağlığımızı hem de beden sağlımızı tehdit eder.
Birikmiş öfkenin yarattığı yıkım
-Kalp hastalıkları: Birikmiş öfke kalp hızını artırır. Öfke aynı zamanda kalp damarlarında daralma ve kriz etkenidir.
-Hipertansiyon: Tansiyon yüksekliğinin sebebi yüzde 5 oranında böbrek, kalp gibi rahatsızlıklardır. yüzde 95’inde etken bulunamaz. Etkenin bulunamadığı hipertansiyona “esansiyel hipertansiyon” adı verilir. Birikmiş öfke damar elastikiyetini bozar ve kalıcı hipertansiyon oluşur.
-Şeker hastalığı: Öfke metabolizmayı bozar ve şekeri yükseltir. Şeker hastası olanların çoğu öfkelidir. Ancak sanıldığı gibi hastalıktan dolayı öfkeli değildirler. Öfkeli oldukları için hasta olmuşlardır.
-Ruhsal bozukluklar: Birikmiş öfke kendisini depresyon gibi ruhsal bozukluklarla da gösterebilir. Hem öfke depresyona hem de depresyon öfkeye yol açar.
-Genleri tetikler: Hepimizde bazı hastalıkların geni mevcut olabilir. Eğer bu genleri aktifleştirmemeyi başarabilirsek hastalanmadan hayatımızı sürdürebiliriz. Ama öfkeyi kontrol edemezsek genetik haritamızda var olan bir çok hastalık tetiklenir. Kanserlerin artmasının altında yatan en önemli etken birikmiş öfke ve strestir.
Sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz
Eğer öfke hayatınızı etkilemeye başladıysa, ilişkilerinizi bozuyor ve beden sağlığınızı tehdit ediyorsa mutlaka bir psikiyatriste başvurmalısınız. Öfkeyi biriktirmeden yaşayabilmenin yolarını öğrenmek, birikmiş olan öfkeden kurtulmak mümkün. EMDR gibi yöntemler öfkenin sağlıklı bir şekilde uzaklaştırma ve zihni gereksiz yüklerden kurtarma konusunda başarılıdır. Antistres ilaçlar da öfkenin bedenesel etkilerini ortadan kaldırmada etkindir. Bahsettiğimiz hastalıklara sahip bireylerin psikiyatrik yardım almaları hem hastalıklarının iyileşmesi hem de yaşam kalitelerinin artması açısından önemlidir.