Farklı besin gruplardan aldığımız vitamin ve mineraller, hastalıklara karşı doğal savaş açıyor. Yeşil yapraklı sebzeler kalbi korurken, sarı renkli meyveler kanseri önlüyor.
Besinlerden aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmalarında düzenleyici görevini vitamin ve mineraller üstlenir. Çeşitli beslenme kronik hastalıkların önlenmesinde görev alırlar. Kemik sağlığının korunmasında en önemlisi mineral kalsiyumdur. Düzenli kalsiyum alımı, yeterli düzeyde güneşten yararlanma ve tuz alımının sınırlandırılması bir bireyin 90 yaşına kadar kemik kırılmasını önleyecek en önemli beslenme faktörüdür.
-Kan basıncının düzenlenmesi ve kalp kasının düzgün çalışması için sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumu düzenli almak gerekir. Buğday özü, fındık, fıstık, kuru baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden magnezyum alabilirsiniz.
-Fazla demirin dokularda ve kanda birikmesi koroner kalp hastalığı riskini arttırır. Kırmızı et tüketimini sınırlandırması gerekir.
-Kanserden korunmak için çinkodan zengin beslenmek gerekir. Manganez minerali de kanserojen maddenin vücuttan atılımını sağlar. Yer fıstığı, badem, ceviz, fındık ve Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar çinko ve manganezin mükemmel kaynaklarıdır.
-E vitamini özellikle akciğer kanseri koruyucu, yüksek dozda alınmamak kaydı ile A vitamini akciğer olmak üzere, meme, deri, prostat ve kolon kanseri koruyucu etki gösterir. Bu nedenle taze ve koyu sarı renkte meyve-sebzeden tüketmek gerekmektedir.
-C vitamini iyi huylu kolesterolü yükseltir.