Anne adayları ve bebeğin sağlıklı gelişimi için folik asit, kalsiyum, protein ve demirin yeterli miktarda alınması şart. Hamilelik süresince doğuma kadar bu değerli dörtlüye beslenmenizde yer vermelisiniz.
Hamilelik süresince her besinden güvenli olarak yenilmesi hem bebeğin normal gelişmesi hem de annenin yeterli oranda kilo almasını sağlar. Ancak siz anne adaylarına önerim bu dönemde sağlığınıza sağlık katmak için muhakkak folik asit, kalsiyum, protein ve demiri bebeğinizi kucağınıza alıncaya kadar beslenmenizde kontrol etmeyi ihmal etmemek olacaktır.
1- Folik asit: B grubu vitaminlerden biridir ve hamileliğin ilk 28 gününde bebeğin beyin ve omurilik gelişiminden doğabilecek sorunları yüzde 70 oranında azalttığı biliniyor. Folik asit, nöral tüp defektinin neden olduğu ciddi anormallikleri önlemeye yardımcıdır. Nöral tüp, bebeğin beyin ve omuriliğini meydana getiren tüp yapıdır. Döllenmenin hemen akabinde normal gelişen bir çocukta bu tüp dördüncü haftaya kadar 2 taraftan da uygun biçimde kapanır. Eğer tüp uygun biçimde kapanmazsa ‘Nöral Tüp Defekt’ meydana gelebilir. Nöral tüp defekti olan bebeklerin büyük kısmı maalesef yaşayamaz, yaşayanlarda ise; yürüme v barsak kontrolünde problemler olur. Hamilelik döneminde günde 1 mg folat veya folik asit alınması gerekir. Hamile kalmaya karar veren bir anne adayının günlük 400 mikrogram folik asit alması önerilir.
İyi kaynakları:
- Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünleri Ispanak, marul, lahana, taze fasulye.
- Esmer pirinç, Esmer ekmek,
- Ceviz badem, Mercimek, kuru fasulye
2- Kalsiyum: Anne ve bebeğin güçlü kemik ve diş yapısı için ihtiyacı olan mineraldir. Kalsiyum; dolaşım, kas ve sinir sisteminin normal çalışması içinde gereklidir. Eğer yeterli kalsiyum alınmaz ise; bebek gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden sağlar ve bu şekilde annenin kemik sağlığı bozulabilir. Hamilelik döneminde günde 1000 mg kalsiyum alınması gerekmektedir.
İyi kaynakları:
- Süt, yoğurt, peynir ve dondurma gibi düşük yağ oranına sahip süt ürünleri.
- Brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil, yapraklı sebzeler.
- Sardalye ve somon balığı.
- Badem ve portakal suyu.
Tahıllar ve ekmekler.
3- Demir: Hemoglobin yapımı için gereklidir. Hemoglobin, dokulara oksijen taşınması için önemli bir proteindir. Hamilelik süresince, kan hacminde değişiklikler meydana gelir ve bebeğin vücuduna kan sağlanır. Bu nedenle demir ihtiyacı hemen hemen 2 kat artar. Hamilelik döneminde günde 27 gram demir alınması gerekmektedir.
İyi kaynakları:
- Etler, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez demir için iyi kaynaktırlar. Ispanak, kurubaklagil ve pekmezdeki demirin vücutta kullanılabilirliliği et türlerine göre daha düşüktür.
- C vitamini içeren; domates, yeşil biber gibi besinlerin kullanılması gereklidir.
4- Protein: Özellikle üçüncü aydan sonra bebeğin büyüme ve gelişimi için hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda, hücrelerin yapım ve onarımında görev alır. Hamilelik döneminde günde 70-80 gram protein alınması gerekmektedir.
İyi kaynakları:
- Etler, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri protein için iyi kaynaktırlar.