Hamilelik sürecinde anne adaylarının büyük bir bölümünde (yüzde 70-85) gözlenen bulantı ve kusma şikayetleri psikolojik ve ekonomik olarak sadece anne adayının değil tüm ailenin yaşam kalitesi ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bulantı ve kusmayı önleyici olarak B6 vitamini öncelikli uygulama olarak tercih ediliyor. İlaç uygulamaları özellikle hamileliğin erken dönemlerinde bebeğe zarar verebileceği endişesi ile tercih edilmiyor; diyette yapılan düzenlemeler ise sadece sınırlı bir yarar sağlayabiliyor. Bu nedenle bitkisel ürünler öncelikle tercih ediliyor. Bu amaçla zencefil en çok tercih edilen bitki, ancak fazla miktarda tüketilmesi (günlük 1 gramdan fazla) rahim hareketlerini artırdığından düşük tehlikesi var. Ahududu yaprağının da benzer şekilde düşüğe yol açması söz konusu. Bulantı denilince akla gelen bir diğer bitki olan tıbbi nane mide asidini artırdığından reflü şikayetlerinde artışa neden olabiliyor.
Ayva taze meyve ya da marmelat olarak sonbahar ve kış aylarında tükettiğimiz bir meyve. Ancak ayva denince benim aklıma kırmızı rengi ve üzerinde kaymağı ile “ayva tatlısı” geliyor! İbni Sina’nın tedavi kitaplarında ve geleneksel Asya tedavi kültüründe ayvanın beyin, mide toniği, kalp toniği, karaciğer için yararlı olduğu bildiriliyor. Nitekim yürütülen bilimsel araştırmalarda ayvanın oksidatif hasarı önlediği (antioksidan), mikroplara karşı etkili olduğu, böbrek ve karaciğeri koruduğu, iltihabı giderdiği (antienflamatuvar), bağışıklık sistemini düzenlediği, alerjilerde etkili olduğu (antialerjik), reflüyü önlediği ortaya konulmuş.
Klinik çalışma hamileliğinin 6-14 haftaları arasında olan ve hafif ya da orta derecede bulantı kusma şikayetleri bulunan 76 kadın üzerinde yürütülmüş. Hamileler iki gruba ayrılarak bir hafta süresince bir gruba B6 vitamini (yemeklerde önce günde 3 defa 20 miligram), diğer gruba ise ayva şurubu (yemeklerde önce günde 3 defa 1 çorba kaşığı) verilmiş. Hastaların bir hafta süresince herhangi bir ilaç kullanmamaları istenmiş. Ayva şurubu hazırlanırken ayvalar katı meyve sıkacağında suyu çıkarıldıktan sonra şeker (3 kısım ayva için 1 kısım şeker) ilave edilip kaynatılarak şurup kıvamına yoğunlaştırılmış. Bir haftalık uygulama sonunda ve daha sonra da bir haftalık ilave izleme süreci sonunda standard testler ile hamilelerde etkinlik ve memnuniyet sorgulaması yapılmış.
Sonuçlar değerlendirildiğinde bulantı ve kusma şikayetlerinin giderilmesinde ayva şurubunun B6 vitaminine göre çok daha etkili ve güvenilir olduğu görülmüş. Benim düşüncem, ayva şurubunu şeker ilavesi olmadan da doğrudan kaynatarak hazırlayabiliriz. Ayvanın kendi şekeri lezzet için yeterli olur.