Ülkemizde son yıllarda devamlı olarak dile getirilen ancak geçtiğimiz sezon başlatılıp bu sezon biraz daha genişleyerek sürdürülen uygulamaya profesyonel hakemlik deniyor. Peki nedir bu profesyonel hakemlik?
Aslına bakarsanız Süper Lig’de görev yapan hakem, yardımcı hakem, 4. hakem ve ilave yardımcı olarak görev yapan tüm hakemler profesyonel, çünkü görev yaptıkları maçlardan çok ciddi paralar kazanıyorlar. Yani bu işi hobi olarak yapmıyorlar. Oysa TFF tarafından başlatılan uygulama “sözleşmeli hakemlik”. TFF, geçen sezon 6 tane Süper Lig hakemi ile başlattığı sözleşmeli hakem uygulamasını bu sezon 9 tane hakem ile sözleşme yaparak genişletti.
Peki bu sözleşmeli hakem uygulaması doğru bir uygulama mıdır, sözleşmeli hakemlerin yükümlülükleri ve kazançları nelerdir?
Sözleşmeli hakemlik, kesinlikle olması gereken ancak ülkemizde eksik olarak yapılan bir uygulama.
Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Tolga Özkafa ve Barış Şimşek gibi FIFA listesinde olmayan hakemler imzaladıkları sözleşme karşılığında ayda 20 bin lira maaş ve yönettikleri her maç için ayrı ücret alırken, Deniz Ateş Bitnel, Alper Ulusoy gibi FIFA kokartlı ve çok önemli maçlarda görev yapanlarla sözleşme imzalanmamış olması hakemler arasında moral bozukluğu ve ciddi sıkıntılara yıl açmakta ve maç performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Tolga Özkalfa’nın sözleşmeli hakem olup, ayda 20 bin lira maaş aldığı yerde, Bitnel ve Ulusoy’a sözleşme imzalatılmamış olması çok komik. TFF, sözleşmeli hakem uygulamasını kesinlikle sürdürmeli ve Süper Lig’de görev yapan tüm hakemlerini, hatta önemli yardımcı hakemlerini de bu sistemin içine dahil etmelidir. Yapılan sözleşmeler ise kesinlikle sezonluk olmalı ve cok uzun süreleri içermemelidir.
Sözleşmeli hakemler aldıkları maaşa karşılık salı günleri öğlen vakti Riva’daki TFF tesislerine gelmekte perşembe günü öğlen vaktinde ise oradaki görevleri bitmektedir. Bazı sözleşmeli hakemlerin bu iki gün süreli çalışmanın dahi kendilerini sıktığını ve şikayetçi olduklarını duydum.
Hiç bir sözleşmeli hakemin Riva’da yaptığı iki günlük çalışma için ağlanıp sızlanmaya hakkı yoktur. Sıkılan varsa da o zaman bu işi bırakmalı ve gidip evinde oturup kendi işine bakmalıdır
Bir diğer önemli konu ise hakemleri yöneten MHK üyeleridir. Hakemlere bu kadar önemli paraların harcandığı bir sektörde hakemleri yöneten kişiler de bu işi kesinlikle tam zamanlı çalışarak profesyonelce yapmalıdır.
Hakemin profesyonel olduğu yerde amatör hakem yöneticisi olmaz!