Gel, gel ne olursan ol yine gel …
Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız,
Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir…
Türkiye’nin her karış toprağında tarihe nakşetmiş sözleri, adımları ve gönül izleriyle nice Allah dostu, Allah aşkıyla yola koyulmuş. Mevlana, Yunus Emre, Eyüp Sultan, Hacı Bayram-ı Veli, Akşemsettin, Taptuk Emre, Emir Sultan, Bayezid-i Bistami Hazretleri, Hz.Yüşa, Şeyh Yahya Efendi, Merkez Efendi, Sümbül Efendi, Helvacı Baba, Aziz Mahmud Hüdai, Mehmet Emin Tokadi, Şeyh Edebali, Üftade Hazretleri, Üç Kuzular (Şeyh Safiyuddin, Şeyh Muhamed, Açıbkaş Şeyh Ali) ve niceleri…
İki cihana bakış açılarıyla, gönülleriyle, fikirleriyle, yaşamlarıyla, 7’den 70’e herkese kucak açışlarıyla, kerametleriyle Allah yolunda kalpleri ferahlatıp dertlere derman, hastalara şifa, devlet büyüklerine çıktıkları seferlerden zaferlere varana dek birçok hususta yol göstermiş, suallere cevap olmuşlar. Gittikleri yerler bereket, huzur, maneviyatın direği olmuş. Geçmişten günümüze bağlarımız, kökümüz, özümüz olmuşlar. Ne kadar anlatılsa, yazılsa, akıl sır ermez.
Allah dostlarının izinde yüzyıllar sonra bile türbeleri milyonlarca ziyaretçi akınına uğruyor. İnanç turizmi de ülkemizin farklı yerlerine yapılan ziyaretlerle büyük ilgi görüyor. Gelin sizlerle bu hafta hep birlikte İstanbul’un manevi sahiplerinden Yahya Efendi (k.s) Türbesi'ne doğru bir yol alalım. Beşiktaş semtinde Yahya Efendi sokağında bulunan tekke camii, kabristan külliyesine Yenikapı, Ortaköy, Dereboyu İETT otobüsü 30D ile 1 akbil ücretiyle 2.60 TL Beşiktaş merkez durağından sonraki durak, Yahya Efendi durağında inerek gidebiliriz. Ben Beşiktaş’ta inmeyi tercih ettim buradan kalan mesafeyi yürümek ve Beşiktaş’ta mutlaka uğranması gereken batıya korku İslam dünyasına güven vermiş büyük Amiral, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa türbesini ziyaret ederek Fatiha Suresi okuyarak başlamayı, onun muhteşem zaferlerini isimsiz nice denizci leventlerimizi hatırlamayı istedim. Hemen yanında bulunan Deniz Müzesi Denizcilik tarihimize Işık tutmaktadır. Meydanda Beşiktaş çarşının hengamesinde uzaklaşıp Sinan Pasa Camii avlusunda Şadırvanda abdestimi alıp serinledim. Camii, Mimar Sinan eseri.
Hafif bir yürüyüşle Yahya Efendi sokağının başına ulaştım. Arnavut kaldırımlı yokuşu çıkarak Boğaz'ın en güzel manzarasına hakim mübarek mekana ulaştım. "Cenabi Hakkın rahmetinden ümidi kesmeyiniz " (zumer suresi 53) ayeti kerimesine uyarak nice çaresizler, ümitsiz kalmışlar geldi.
Peki Yahya Efendi kimdir?
Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi, Hızır Aleyhisselam ile görüşen, nice kerametlere sahip İstanbul’un ve Boğaz'ın manevi koruyucusu, denizcilerin selamlamadan geçmediği, bir çok talebe yetiştiren Yahya Efendi Hazretleri hakkında ne söylesek az, ne kadar yazsak eksik kalır. Dualarla Yokuştan aşağıya iniyoruz.
Yakın tarihimizde nice olayların yaşanıldığı, Çırağan Sarayı karşısında Yıldız Sarayı parkı girişinde küçük Mecidiye Camii ne misafir oluyorum. Küçük Mecidiye camii görevlisi Cavit Coşkun hoca kendisi, Peygamber Aleyisselam sevdalısı, modern zaman sufisi, mukaddes emanetlerin hizmetçisi, hattat Yahya Efendi Hazretlerine olan sevgisi kendisini buraya getirmiş. 20 senedir bir fiil görevde misafirperverliği semaver cay lokum tatlı ikramı ile camiyle ilgili mimari bilgileri öğrenebilir kubbedeki mihraptaki, temeldeki sırrı dinleyebilir, Yahya Efendi Hazretleri, Cenabi Hakkın veli kullarıyla ilgili nice bilinmeyenleri sohbetinden istifade ederek öğrenebilirsiniz.
Tıpkı Uhud’da olduğu gibi Allah Allah nidalarıyla, Ezan seslerimiz, bayrağımız, devletimiz ve milletimizin dirliği, birliği, beraberliği, milli irademizin sarsılmaz gücü ile yoluna emin adımlarla devam edecektir. Çok şükür ki “ne me lazım” demeden kefenini giyerek yola çıkmış bir liderimiz var. Tıpkı 15 Temmuz gecesi ülkemizi hainlere, bölücülere, işgalcilere teslim etmeyen kahraman milletimiz var. Unutmayın ki Allah’ın adaletinden hiç kimse kurtulamaz, o er ya da geç tecelli eder ve sabrın sonu selametin kapısına açılır.