İleri yaşlarda gelişen hafıza kayıplarının kolinden zengin beslenmeyle önlendiği ortaya çıktı. B grubu vitaminlerinin bir parçası olan kolin, en fazla yumurta, karaciğer ve buğday tohumunda bulunuyor.
Kolin, beslenme için gerekli, B vitaminleri grubunun parçası olan bir maddedir. Yağların vücutta işlenmesini, yakılmasını böylelikle de karaciğerin yağlanmasını engelleyen kolin, yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Ancak kolin suda eriyen bir vitamin benzeri bileşik olduğundan besinlerin pişirilmesi, işlenmesi ve saklanması sırasında çabuk bozulur. Bağırsaklarda kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilir. Bu özelliğiyle beyindeki kimyasal olaylarda rol alır. Kendisine hafıza vitamini de denilmektedir. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür. Kolinin vücutta kompleks bir rolü vardır. Hamilelik ve emzirme süresinde koline ihtiyaç vardır. Karaciğer bozukluğu raporlarına dayanarak 19 yaş ve üzerindeki bireylerin özellikle hamile ile emziren kadınların günde 550 mg. kolin alması gerekiyor. Kolin, besinlerden alınabilir ancak yetersiz kolin alımı, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığına yol açabilir. O nedenle, maksimum sağlık için diyette yeterli kolin alımı çok önemlidir. Kolin yetersizliğinin karaciğer ve kas bozukluğuna yol açtığı bilinmektedir.
Eksikliği beyinde yıkıma neden oluyor
Hamilelik ve emzirme kolin ihtiyacı, özellikle hamilelik ve emzirme sürecinde daha fazladır. Araştırmalar, kolinin beyin gelişimi üzerindeki etkilerini kanıtlamıştır. Bu yüzden anne karnında ve iki yaşına kadar kolin açısından yeterli beslenmek önemlidir. Anne sütü kolin bakımından çok zengin olsa da, miktar, emzirme sıklığına ve annenin ihtiyaçlarına göre değişebilir.
YETERSİZ kolin alımı, doku depolarının bitmesine yol açar. Yaşlanmayla gelişen hafıza kayıplarında kolinden zengin beslenmeyle hastalığın seyrinde gerileme kaydedilmiştir. Kolin geniş bir yiyecek yelpazesinde bulunur ama karaciğer, yumurta ve ruşeym (buğday tohumu) en zengin kolin kaynaklarıdır. Yumurta daha çok konsantre bir kolin kaynağı olmakla beraber, süt daha zengin bir kaynaktır. Sağlıklı bir hafıza için günde 2 su bardağı süt içmeli ve 1 yumurta yemelisiniz. Ruşeym kolinden oldukça zengin olduğu için yoğurt veya çorbalarla yenilebilir, kahvaltılık gevreklerine bir yemek kaşığı ruseym ekleyebilirsiniz.