Bugün bayramın ikinci günü. Sizleri siyasetin ağır konularına değil de biraz daha hafif konulara değinmek faydalı olur. Medya benim lise yıllarından beri ilgi alanımda. Sadece yerliler değil yabancı gazeteci ve medya patronlarının yaptıklarını elimden geldiğinde izliyorum.
Walter Cronkite’tan Peter Jennings’e, Jean Daniel’den Roger Ailes’e önemli gazeteci ve medya patronunun hayat hikayelerini okuyorum. ABD ile Türkiye arasındaki farklıları, olaylara bakışı, etik değerlerin nerede başlayıp nerede bittiğini daha iyi görüyorum. Yakın tarihte ABD’de yaşanan bir olay aslında medyada etiğin ne olduğunu gözler önüne seriyor.
Brian Douglas Williams ABD’nin en çok izlenen haber sunucularından (anchorman) biriydi. Bir anlamda gazeteciydi. Williams uzun yıllar Beyaz Saray muhabirliği yapmıştı. 2004 yılından bu yana sunduğu akşam haberleri, yani NBC’nin amiral gemisi “NBC Nightly News” hep ilk üçte yer aldı ve hemen her akşam 10 milyona yakın seyirci topladı. Bush döneminde 2005’te ABD’de Katrina Kasırgası hakkında yaptığı program ile televizyon haberciliği alanındaki en prestijli ödül olan Peabody’ye layık görüldü. Bu çok az gazeteciye nasip olan bir durumdu.
2007 yılında TIME dergisi tarafından “Dünyayı Etkileyen 100 Kişi”den biri olarak gösterildi. NBC’den yılda 10 milyon Dolar kazanıyordu. Onun sayesinde kanal yılda 200 milyon Dolar reklam geliri elde ediyordu. Kanalın aynı zamanda reklam yüzlerinden biriydi. Vazgeçilmez haber sunucu olarak görülüyordu.
Ne var ki söyleyeceği bir yalan kariyerini bitirmekle kalmadı, itibarını da sıfırladı. 2003 Irak işgali sırasında NBC muhabiri olarak bölgede görev yapan Williams, bindikleri askeri helikoptere roket isabet ettiğini, zorunlu iniş yapmak zorunda kaldıklarını ve çapraz ateş arasındayken bir teğmenin kendisini koruduğunu aktarmıştı. Bu öyle etkileyici bir hikayeydi ki, dinleyenleri gözyaşına boğuyordu. Williams katıldığı hemen her programda bunu anlatıyordu. Hakkındaki efsanenin yürümesine vesile olan hikayelerden biriydi bu.
Williams’ın farklı durumlarda defalarca anlattığı hikayeyi araştıran Pentagon muhabiri Travis J. Tritten, o gün görevli askerlerin tanıklıklarıyla Williams’ın yalan söylediğini ortaya çıkardı. Williams canlı yayında “geçmişi hatırlarken kafasının karıştığını” iddia ederek özür dilese de Amerikalı medya eleştirmenleri ve kamuoyunun tepkisi dinmedi. NBC’nin haber şefi Deborah Turness, Williams’ın 12 yıl önce Irak’tan geçtiği haberlerdeki bilgilerin kontrolü için kanal içerisinde bir araştırma ekibinin kurulduğunu bütün çalışanlara gönderilen bir e-postayla duyurdu. Turness, “Atılacak en iyi adımları araştırıyoruz” dedi.
Turness, Brian Williams’ın yalan söylediğini ortaya çıkardı. “Brian’ın konumunda birisi için bu tam anlamı ile uygunsuz ve yanlış” dedi. NBC’nin CEO’su Steve Burke de yazılı açıklamasında, “Brian bu davranışıyla NBC’nin haberlerine güvenen milyonlarca Amerikalı’nın güvenini sarsmıştır. Tutumu mazeret kabul etmeyecek kadar yanlış, altı ay görevden uzaklaştırma cezası da hem sert hem de haklıdır” dedi. Ancak Burke, Williams’ın ikinci bir şansı hak ettiğini de belirtmeyi ihmal etmedi.
Tabii Amerikan medyası hemen geçmişi sorgulamaya başladı. Hatta Katrina Kasırgası’nda yaptığı haberler bile yalan olabilir endişesi herkese haklı olarak yayıldı. Williams yüzen cesetler gördüğünü söylemişti. New Jersey’de Ritz Carlton’ın bulunduğu yerin, sel altındaki bölgeye uzak oluşu nedeniyle yüzen ceset görmesinin imkânsız olduğu, Williams’ın haberi abarttığı da ortaya çıktı.
Bu hayatta herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı vardır anlayışını savunur Amerikan anlayışı. NBC bu yazdan itibaren Biran Williams’ı yeniden ekranlara sürecek. Amerikan halkının ona olan yaklaşımına bakılacak. Ya eski günlerine dönecek ya da medyadan komple silinecek.
Biz de darbelere destek veren medya patronları ve gazeteciler hala ortalıkta dolanıyor. Normalde bırakın itibarı sokakta gezememeleri lazımdı.Onlarca komploya karışan, meşru hükümetleri yıkan, borsa manipülasyonları yapan gazeteci ve patronların Brian Williams olayından alacağı çok ders var.
Kaynak: Onedi.com, milliyet.com.tr, vanityfair.com