Bir arkadaşım, ciddi bir ameliyat geçiren çocuğunun fotoğrafını yüklediği Facebook sayfasında geçmiş olsun dileklerine teşekkür ederken ‘İnsanın en büyük sınavı, çocuğunun sağlığıyla olanı’ diyordu. Çaresizliğini, canının acısını anlatacak çok kelime yok belki. Hepimiz çocuklarımızın derslerinde başarılı olabilmeleri, iyi beslenmeleri, uyumaları, giyinmeleri için çabalıyoruz. Ama bazılarımızın sınavı daha ağır. Özel çocukların özel anne babaları hayatla daha çok boğuşmak zorunda kalabiliyor.
İstedim ki yeni yılın bu ilk sayısında güzel haberler paylaşayım sizinle. İlki, İspanya’dan. İspanya’da serebral palsi hastası dört yaşındaki çocuğa kordon kanından elde edilen kök hücreler nakledilmiş. Nakil İspanya, Madrid Nino Jesus Hastanesi Onko Hematoloji Bölümü Şefi Dr. Luis Madero tarafından gerçekleştirilmiş. Bu, bebeklik çağı serebral palsi tedavisi için Madero tarafından bu şekilde yapılmış üçüncü nakil. Her 500 çocuktan birinde görülebilen nörolojik rahatsızlıklar tablosu olarak ortaya çıkan serebral palsi, beyinde, özellikle vücut hareketlerini ve duruşu kontrol eden alanlardaki bir seri bozukluğa neden oluyor. Şu ana kadar uygulanan tedaviler ise rehabilitasyon ve komplikasyonların önlenmesiyle sınırlı. Kök hürce naklini gerçekleştiren Dr. Madero “Bu tip tedavilerin çok erken araştırma aşamalarında olmalarına rağmen, kök hücrelerle yapılan rejeneratif terapilerin sinir dokusunu yenilemekte ve beyin hasarını tamir etmekte bir tedavi seçeneği olabildiğine inanılmaktadır” diyor. Bu tedavinin yapılması, çocuğun doğumu sırasında kordon kanının Cryo-Save (uluslararası bir aile kök hücre bankası) tarafından dondurulup saklanması sayesinde mümkün olmuş. Halen serebral palsi tedavisinde kordon kanı kök hücrelerinin kullanımı üzerine devam eden birçok uluslararası klinik çalışma da bulunuyor.
BİR DÖNÜM NOKTASI
İkinci haber ise İstanbul’dan. Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi, Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde açıldı. İstanbul Bilim Üniversitesi, hastane ve Down Türkiye Down Sendromu Derneği işbirliğiyle açılan klinikte, down sendromlu bireylerin beden ve ruh sağlıklarını, yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik her türlü sağlık hizmeti, tıbbi tetkik ve tedavilerle psikososyal rehabilitasyon hizmeti veriliyor. Derneğin başkanı Gün Bilgin, kliniğin donwn sendromlu çocukların ve yetişkinlerin sağlık gereksinimlerinin karşılanmasında yaşanılan sorunların giderilmesi yolunda bir dönüm noktası olduğunu ve kısa sürede bölgede bir mükemmeliyet merkezi olmasını beklediğini söylüyor.