Avrupa’da yaşayan Türk seçmenlerin seçimlere ilgisi artıyor. Eğer aday gösterilirlerse daha da artacak.” Bu sözler Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’e ait. Hakkı Akil, bir önceki görev yeri olan Roma’da öylesine bir iz bırakmıştı ki, geçen aylarda yolum Roma’ya düştüğü zaman ressamından iş kadınına kadar pek çok Türk vatandaşından Türklerle kurduğu yakın ilişkiyi dinlemiştim.
Hafta içinde Paris’te de Büyükelçi Akil ile görüşme imkanım oldu. Özellikle 7 Haziran seçimleriyle ilgili önemli mesajlar verdi büyükelçi.
HDP ve gurbetçi oyları
Fransa’daki Türkler için gündem 7 Haziran seçimleri. Paris’e indiğim zaman havaalanında giden yolcu salonunda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı gördüm. Paris mitingini tamamlamış İstanbul’a dönüyordu. Republique meydanında yapılan mitinge katılımın 2500 kişi civarında olduğunu mitingi takip eden gazeteci meslektaşlarımdan dinledim. Görünen o ki HDP, barajı geçmek için yurtdışı seçmene bel bağlamış durumda. Sadece Fransa’da 45 bin evi ziyaret etmişler. Geçmişte büyükelçiliklerin, konsoloslukların kapısından bile geçmeyen Türkiye küskünü göçmenlerin önemli bir kısmı seçimde oy kullanmak için seçmen listesine kaydolmuşlar...
Türk seçmenin ilgisi artıyor
Büyükelçi Hakkı Akil, Fransa’da kayıtlı 124 bin Türk seçmen olduğunu söyledi. 8-31 Mayıs tarihleri arasında saat 10.00-17.00 dilimi içinde vatandaşlar oy kullanacak. Yine Büyükelçi Akil’in değerlendirmesine göre, bir önceki seçimlerde oy kullanma oranı yüzde 8 civarında kalmıştı.
Büyükelçi Akil şöyle devam etti: “Seçimlere ilgi artıyor. Yurtdışından aday gösterilse ilgi daha da artar. Yurtdışındaki vatandaşların beklentileri var.” Paris’te konuştuğum Türklerin en önemli beklentisi içlerinden bir adayın seçimlerde yarışması.
Avrupa’daki Türklerin siyaset gündemi genel çerçevede Türkiye siyasete odaklı ancak bulundukları ülkelerdeki siyasete katılım da giderek artıyor. Örneğin yine Büyükelçi Akil’in verdiği bilgiye göre, Fransa’daki Türklerin son seçimlerde aldığı168 belediye meclis üyeliği, geçen seçimlere göre yüzde 58 oranında bir artışa işaret ediyor. “Vatandaşlar, Fransa’daki siyasete de ilgi gösteriyor,” diyor. Fransız vatandaşlığına geçmiş Türk kökenlilerin sayısı 300 bin ve bu rakamın 150 bini seçmen olarak Fransız seçimlerinde oy kullanıyor.
Yılda 50 bin Türk Avrupa’dan geri dönüyor
Avrupa ülkelerine giden Türk vatandaşlarının yanında Avrupa’dan Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarının sayısı da dikkat çekici. Özellikle Almanya’da tersine göç oranları gidenlerin sayılarından daha fazla. Fransa’daki durumu da yine Büyükelçi Akil’e sordum:
“Her sene Avrupa’dan 50-60 bin civarı Türk, Türkiye’ye geri dönüyor. Bunun en önemli sebebi ise yaratılmış olan istihdam oranı. 7 milyonluk istihdam yaratmış olan Türkiye, bu rakamla 28 Avrupa Birliği ülkesinin tamamından daha fazla iş imkanı oluşturmuş durumda. Bu da tersine göçü etkiliyor.”
40 yıllık Fransa deneyimi
Büyükelçi Akil, Fransa’ya 70’lerde öğrenci, 80’lerde konsolos, 90’larda büyükelçilik müsteşarı olarak gelmiş. Şimdi de büyükelçi olarak görev yapıyor.
“Geldiğimde Türkiye-Fransa ilişkilerini beklediğimden daha iyi buldum,” diyor. Hakkı Akil’i dinlerken, eski büyükelçilerin başlarını siyasi krizlerden kurtaramadığını hatırlayıp, iki ülke arasında ne kadar önemli bir aşamanın kaydedildiğini bir kez daha görüyorum.