Çocuklarda yetersiz D vitamini alımı raşitizmi tetikliyor. Güneş ışığı ve yağlı balıklarda bulunan D vitamini anne karnındaki bebeği koruyor.
Son yıllarda hem yaşlanmayı önlediği hem de kemik sağlığı açısından öneminin ortaya çıktığı D vitamine ilgi arttı. Yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin osteoporoz, bazı kanser türlerine yakalanma riskiyle ilişkindirilmesi çocukluk döneminden itibaren D vitaminine önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. D vitamini yetersizliğinin çocukluk döneminde yarattığı en büyük tehlike ise raşitizmdir. Kemiklerde kalsiyum ve fosfor depolanmasındaki problemle açığa çıkan şekil bozukluğu olarak tanımlanan raşitizm, genellikle yeni doğan ve 2 yaş arası çocuklarda görülüyor. D vitamini bazı besinlerle birlikte ve güneş ışığı sayesinde alınıyor ve temelde kemik dokusunun gelişimini, kalsiyum emilimini sağlıyor. Çocuğun yeteri kadar D vitamini alamaması, D vitamininin vücut tarafından depo edilememesi, güneş ışığından mahrum kalmak, annenin gebelik döneminde yetersiz beslenmesi ve güneşe çıkmaması, bağırsaklardan emilim bozukluğu, böbrek yetersizliği, bazı ilaçların kullanımı hastalığın en önemli nedenlerinden.
Hamilelikte güneşe çıkın
Bebekte huzursuzluk, kafa kemiğinde yumuşama, alında çıkıntı oluşumu, baş terlemesi, kaburgada yuvarlak çıkıntılar, göğüste deformasyon, el ve ayak bileğinde genişlik, geç oturma, geç yürüme, bacaklarda eğrilik, diş çıkarmada gecikme raşitizmin belirtilerindendir. Teşhis için kemik ölçümü ve kan tahlili yapılması gereklidir. Yağlı balıklar, peynir, tereyağı, süt ve yumurtada D vitamini bulunur. Annenin de hamilelik süresince güneşe çıkması fetüs için yararlı olacaktır, çünkü bebeğin D vitamini gereksinimi annenin D vitamini durumuna bağlıdır.
Gereğinden fazlası zehirliyor
Hastalığın önlenmesi için, hamilelik ve emziklilik döneminde annenin günde 10-30 dakika güneş ışığı alması gerekir. Çocuk her gün güneşe çıkarılmalıdır, sonbahar ve kış aylarında ek preparat ve kalsiyumdan zengin besinler verilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler doğumdan itibaren 1 yaş sonuna kadar ek D vitamini almalı, anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerin destek almasına gerek yok zaten mama içerisinde bebeğin ihtiyacı olan D vitamini yeteri kadar bulunur. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğundan vücut fazlasını depo eder bu nedenle gereğinden fazla D vitamini verilmesi durumunda zehirlenme görülebilir.