VÜCUDUN yağ depolamasını önlemek için günde kaç öğün yemek yiyeceğinizi çok iyi bilmek gerekir. Az ve sık yeme önerisi her kişi için uygun olmamakla beraber, günde sadece 2 öğün yemelisin fikri de zaten bilimsel gerçekliğe dayanmıyor. Bunun için Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde de belirttiği gibi günde 3 ana öğün yemek sağlıklı vücudun devamı ve hastalıklardan korunmak için kesinlikle idealdir. Öğün düzeni ve sıklığı ile yapılan araştırmalar günde 2 öğün yemek yemenin insanın vücut yakıtını sağlaması açısından yeterli olmadığını ve 2 öğün yiyenlerin yaklaşık 1 ay sonra gece yeme krizlerine yakalandıklarını gösteriyor. Günde 2 ana öğün yemek yiyen ve düzenli bunu devam ettirebilenlerin sadece 70 yaş üzerindekilerin olduğu gözlemleniyor.
İki yemek arası 5 saat
Az ve sık yeme önerisi genelde iştahını kontrol edemeyen ve mide ameliyatı sonrası obez hastalara önerilir. Ancak zayıflamak isteyen herkes bu öneriyi kendilerine söylenmiş gibi uygulamayı bir kural haline getirmiştir. Sağlıklı ya da insülin direnciniz olsa dahi 3 ana öğün ve en fazla bir ara öğün tüm sorunlarınızdan uzaklaştıracak bir beslenme modelidir.
Günde 3 ana öğün ve öğünler arasında ortalama 5-6 saat ara kuralını uygularsanız vücudunuzun yağları depolama kabiliyetini de önlersiniz. Öğün aralarında bol su içmek, her gün düzenli olacak şekilde yaklaşık 60 dakika yürüyüş yapmak obeziteden ve aşırı yağlanmadan engelleyecek tek yoldur.
Karın için etkili formül
Öğün düzeni ile beraber öğünleri yavaş yemenin de özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı engellediğini hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle yiyecekleri çok fazla işlemlerden geçirmeden genelde çok parçalanmamış olarak hazırlamanız, yenecek kadar yemekleri tabağa koymanız, doygunluğu kolaylaştırmak için ana öğünde muhakkak çorba ve salata ile desteklemenizi öneririm.