Kahve doğru pişirilir ve ölçülü içilirse sağlık açısından tam bir mucize. Bu içeceğin etken maddesi olan kafein zihinsel ve fiziksel performansı artırmakla kalmıyor kronik hastalıkları da önlüyor. Araştırmalara göre kahveden maksimum fayda almak için günde iki fincan içmek gerekiyor.
Diyet listelerinin yasaklı içeceği kahveye bir de kafeinin sağlığa zararlı olduğu yönündeki efsane eklenince korkuyla bakılıyor. Oysa kahve doğru pişirilir ve dozajında içilirse sağlık yönünden harika bir içecek. Kahve üzerinde yapılan araştırmalar bu içeceğin bazı hastalıklardan önemli ölçüde koruyucu olduğunu ortaya çıkardı. Bu araştırmalarda en dikkat çekici olanı günde iki fincan kahve içenlerin diyabete yakalanma olasılığının önemli ölçüde düşük olduğu yönünde geldi. Kahvenin etken maddesi kafein kalp hastalarında egzersize dayanıklılı artırıyor, zihinsel ve fiziksel performansı kısa vadede geliştiriyor. Amerikan Hemşire Çalışması olarak bilinen bir araştırmaya göre günde iki ile üç fincan kahve içmek Parkinson rahatsızlığı olasılığını azaltabiliyor erkeklerde de safra kesesi taşı oluşum oranını düşürüyor. Son yıllarda kahve üzerine yapılan çalışmalarda kahvenin alkole dayalı karaciğer rahatsızlığına karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor. Epidemiyolojik çalışmalar kahvenin yaşa bağlı algılama sorunlarını azaltıcı etkisi olduğu göstermiş ve kafeinin dışında etkili sağlık bileşenlerinin varlığı hipotezi öne atılmıştır.
Kansere koruyucu kalkan
Kahvenin daha üstün farklı bir özelliği de yeşil çay, siyah çay ve bazı yararlı bitkisel çaylardan daha fazla antioksidan içermesidir. Kahvenin antioksidan etkisi içerdiği klorojenik asitten geliyor, bu maddenin ise bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi var. Kahvede sağlık açısından fayda sağlayan iki antioksidan (kanser karşıtı) klorojenik asit ve kafeik asittir. Her ikisi de güçlü birer antioksidandır, kahve çekirdekleri dünyadaki en zengin besinsel klorojenik asit kaynaklarından biridir. Kahve içenlerin günlük olarak 1 gr. klorojenik asit ve 500 mg (yarım gram) kafeik asit aldığı tahmin ediliyor. Çoğu kişi için kahve bu önemli antioksidanların beslenmeyle alınan toplam miktarının yüzde 70’ini sağlıyor. Ancak günde 2 fincandan fazla içilen kahvenin vücuda yararı değil zararları da olabilir. Araştırmalarda üç fincan kahvedeki kafein miktarının yüksek tansiyon sorunu olmayan kişilerde tansiyonu yükseltebileceği görülüyor.