Bodrum yarımadasını bugünlerde tarihle sanatı iç içe geçiren bir heyecan sardı. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali onuncu yılını 15 Temmuz - 16 Ağustos tarihleri arasında yeni mekanında kutlamaya hazırlanıyor. “Yeni mekan” 2500 yıllık Antik Taş Ocağı! Başlangıcından bugüne dek esasen dört yüzyıllık bir Ortodoks kilisesi olan Eklisia’yı mekan tutan Gümüşlük KMF, bundan böyle Antik Taş Ocağı’nda gerçekleştirilecek.
Karya Kralı Mausoleus’un sarayında ve dünyanın yedi harikası arasında sayılan anıt mezarında kullanılan taşların çıkarıldığı Antik Taş Ocağı, Gümüşlük’e çok yakın olan Koyunbaba’da bulunuyor. Akustiğiyle dikkat çeken bu alan üç bin kişiye çıkabilecek kapasitesi, deniz bakan konumu, doğa ve tarihle iç içe oluşuyla klasik müzik konserleri için büyüleyici bir ortam oluşturacak.
Piyano sanatçısı Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğini üstlendiği Gümüşlük KMF’nin 15 Temmuz’daki açılış konserini dünyaca ünlü piyano virtüozumuz Gülsin Onay ile keman sanatçısı oğlu Erkin Onay verecek. Gülsin Onay aynı zamanda festivalin sanat danışmanlığını yapıyor. Anne oğul Onaylar konserde Beethoven, Saygun, Munzur ve Brahms’ın eserlerini seslendirecek.
***
16 Ağustos’taki Carlo Domeniconi ve Derek Gripper kapanış konseri de müzikseverler için hoş bir sürpriz içeriyor: Yıllarca Türkiye’de yaşayan ve çalışan, bir dönem de Gümüşlük’e yerleşen Carlo Domeniconi, 1985 yılında bestelediği, dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerde ilgi ve beğeniyle karşılanan, 2009’da yeni bir kaydını çıkardığı “Koyunbaba” adlı eserini esinlendiği mevkide seslendirecek.
10. Gümüşlük Klasik Müzik Festivali programı kapsamındaki diğer konserler piyano ağırlıklı. Dünyaca ünlü virtüozlar Ege’ye uzanan bu tarih - doğa buluşmasını müzikle sarmaya geliyor. İlk konseri 22 Temmuz’da Rus piyanist Yury Martynov verecek. Onu 25 Temmuz’da Kübalı piyanist Mauricio Vallina takip ediyor. 28 Temmuz Endelllion Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile yine Gülsin Onay sahne alacak. 1 Ağustos’ta İtalyan piyanist Aldo Ragone, 4 Ağustos’ta Fransız piyanist Pierre Réach’i dinleyebilir müzikseverler.
10. Festival’de bu yıl caz açılımı da var. Son dönemde uluslararası alanda elde ettiği başarılarla adından çok söz ettiren Boğaziçi Caz Korosu Antik Taş Ocağı’nı güzel sesleriyle dolduracak.
Gümüşlük KMF, sadece konser düzenlemekle yetinmeyen eğitim çalışmalarına da ağırlık veren bir yapıya sahip. 18 - 21 Temmuz tarihlerinde ikinci kez Ahmed Adnan Saygun Uluslararası Piyano Yarışması’nı gerçekleştirecek. Finale kalan genç müzisyenler 20 - 21 Temmuz tarihlerinde izleyici karşısında yeteneklerini sunacak jüriye... Bu yarışma, Türkiye’de klasik müzik deyince akla gelen ilk bestecilerden olan ve özgün eserleriyle dünya çapında tanınan Ahmet Adnan Saygun’un genç kuşak müzisyen ve müzikseverler tarafından tanınıp yorumlanmasını amaçlıyor.
Festival’e paralel olarak düzenlenen Gümüşlük Müzik Akademisi - GMA bugüne dek dokuz genç yeteneğe yurt dışında burs sağladı. Eğitim çalışmalarına Festival’e konuk olan sanatçıların yanı sıra Fazıl Say da kalacak. Müzik yeteneğiyle dünya çapında saygı görürken siyasi görüşleriyle Türkiye’de tartışmalar yaratan Fazıl Say’ın 6 - 10 Ağustos tarihleri arasında bir kompozisyon masterclass’ı verecek. Piyano dalındaki ustalık dersleri Aldo Ragone, Mauricio Vallina, Misha Dacic, Pierre Réach, Edna golandsky, Yury Martynov ve Gülsin Onay eğitmenliğinde 22 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında. Gitar sınıfları ise Carlo Domeniconi ve Derek Gripper eğitmenliğinde yapılacak. Bu ustaların elinden sertifika almak isteyen genç müzisyenler 15 Temmuz’a dek kayıt yaptırabilir. Biz de onları ileride Gümüşlük KMF kapsamında dinleriz!