Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak AB ile yaptığımız Gümrük Birliği (GB) anlaşması yeniden müzakereye açılmıştır ve görüşmeler başlamıştır” dedi.”
Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’nin gümrük birliğine ilişkin bir ifadesini internetten kes-yapıştır yöntemiyle yazımla alıyorum.
6 Mart 1995 tarihli Gümrük Birliği kararının yeniden müzakereye açılması çok ama çok önemli bir değerlendirme.
Aşağıda konuya ilişkin görüşlerimi sıralamak istiyorum.
Alınan kararlar Allah’ın emirleri değildir, gözden geçirilebilirler, bu BİR
Bu gözden geçirmeler yapılırken çok özenli ve dikkatli olunmalıdır, bu İKİ
Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi’ye küçük bir hatırlatma, gümrük birliği bir antlaşma değildir, hukuk tekniği açısından sadece bir karardır, bu ÜÇ
Gözden geçirmeler gerçekleşir iken, toplumsal refahı azaltıcı değil, arttırıcı değişiklikler yapılmalıdır, bu DÖRT.
Gümrük birliğinin önemli eksikleri ve bir tane de çok önemli yanlışı vardır, bu BEŞ.
Bu eksiklikler giderilir, yanlış değiştirilir iken mevcut rekabet durumundan asla geriye gidilmemelidir, bu ALTI
Korumacılığa bizi tekrar sürükleyecek her türlü değişiklikten ısrarla ve cesaretle kaçınılmalıdır, bu YEDİ.
Sayın Bakanın basında ifade ettiği sakınca doğru bir değerlendirmedir, AB bir üçüncü ülke ile serbest ticaret antlaşması (STA) imzaladığı zaman bu STA’nın tek yönlü işlemesi yani yeni partönerlerin imalat sanayi mallarının bizim ülkemize serbest girişi ama bizim imalat sanayi mallarımızın o yeni partönerlerin ekonomik alanlarına serbest girememesi kabul edilebilir bir konu pek değildir, Sayın Bakan’ın bu sakınca değerlendirmesi doğrudur, bu SEKİZ.
Bu konuda diplomatik ataklar yapmamız şarttır, bu DOKUZ.
Ancak, AB’nin yeni ticaret partöneri bu konuya sıcak bakmaz ise AB’nin bu STA’ndan vazgeçmesini beklemek de çok gerçekçi değildir, bu ON.
AB’nin ABD ya da Kanada ile yapacağı bir STA’da bu konunun, Türkiye’nin, ABD ya da Kanada için bir “acquis” oluşturmadığı açıktır, bunu da iyi görmemiz lazım, bu ON BİR.
Gümrük Birliği kararının yeni partönerleri, mesela ABD gibi bir devi de bizim için devreye sokması bizim için çok hayırlıdır, buna kuşku yoktur, bu ON İKİ.
Ama, bir nedenden, ABD bunu kabul etmez ise bizim itirazımızı gümrük birliği kararının özünün ortadan kaldırılmasına kadar götürmemiz bizim için bir yıkım olur, bu ON ÜÇ.
Her fırsatta kafa kaldıran korumacılık, avanta, korumacılık rantı lobisine (bir lobi de benden) karşı çok dikkatli olmalıyız, bu ON DÖRT.
Gümrük birliği kararının eksikleri de mevcuttur, bunların da yerine getirilmesinin zamanı gelmiştir, bu ON BEŞ.
Gümrük birliği sürecinin imalat sanayi mallarının yanı sıra tarım malları ve hizmetlere de açılmasının zamanı çoktan gelmiştir, bu ON ALTI.
Türkiye tarımının rasyonalizasyonunun nihai yolu tarım mallarının gümrük birliği kararına dahil edilmesidir, bu ON YEDİ.
Başta kamu ihaleleri, bankacılık ve sigortacılık olmak üzere hizmetler sektörünün AB rekabetine gümrük birliği üzerinden açılması hem ülke ekonomisinin etkinliği hem de siyasetimizin finansmanı açılarından hayatidir, bu ON SEKİZ.
Siz okurlara gümrük birliği kararının gözden geçirilmesi hakkındaki görüşlerimi sundum.