Bir sürü insan bir sürü yerde Gülben Ergen’in Kelebek’te gazetecilik yapma çabasını eleştiriyor. Facebook’ta orada burada “Bunca işsiz gazeteci var iken ...” diye başlayan cümleler okudum.
1990’ların sonu, 2000’lerin başında ana haber spikerlerinin çoğu tescilli güzellerdi. Benzer tartışmalar o zaman da yaşanmıştı.
Zaman içerisinde iyi olanlar kaldı, başarısız olanlar gitti.
Burada da aynı çark işleyecektir mutlaka. Dolayısıyla kimseye bu işi yapmaya yetkin ya da değil demem, yapılan işe bakarak karar veririm. Yani Gülben Ergen de böyle bir çaba içine girebilir.
***
Buraya kadar bir sıkıntı yok ama ilk gün sürmanşetten anonslanan işte sıkıntı var.
“Sohbet yaptık” diye yazmış Gülben Ergen. Sohbet yapılmaz, edilir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmak sadece 1-2 dakika sürüyor sonuçta.
Hadi mesleği gazetecilik olmayan Gülben Ergen hata yaptı da mesleği gazetecilik olan 1. sayfa editörü, Kelebek’te haberi sayfaya yerleştirenler nasıl atladılar bu kısmı? Koca yazı işleri birinci sayfaya bakarken nasıl fark etmedi bu hatayı?
***
İşin daha garip tarafı şu, Ajda Pekkan da köşe yazdı Pakize Suda da... Doğrusu kalem konusunda Pakize Suda, Ajda Pekkan’dan çok daha başarılı oldu ama nedense Ajda Pekkan’ın yazarlık kısmı o kadar tartışılmadı.
İzzet Çapa, inanılmaz bir hırsla başladı gazetecilik serüvenine... Emekleme döneminde konuşacağı kişiye dair ne kadar detaylı araştırmalar yaptığını gayet iyi biliyorum zaten.
Herkes için yapılan “Birisi eline soruları verir, o da sorar” genellemesi var ya, çok işlemez o sistem aslında. Gazeteci nasıl soru hazırlıyorsa, röportaj yapılacak kişi de kafasında muhtemel sorulara cevap hazırlar, vermek istediği mesajı kodlar.
İki tarafın da bu kadar fazla hazırlık yaptığı bir işte asıl manşetler cevaplardan çıkarılan sorulardan gelir.
Bunun için bitirdiğiniz okul ya da fakültenin adının ne olduğu çok önemli değildir. Başlık çıkarma, spot yazma gibi kısımlar zamanla öğrenilir ama ham maddesi kötü olan bir röportajı okutamazsınız.
***
Herkes avukatlık yapamaz ama bir avukat pekala gazetecilik yapabilir. Tıpkı bir uluslararası ilişkiler ya da siyaset bilimi ya da işletme fakültesi mezunu gibi...
Önemli olan Gülben Ergen’in sahip olduğu bilinirlik gücünü doğru yerde kullanması, magazine boğulmaması.
Lady Diana, kara mayını sorununa, Anjelina Jolie de mültecilerin dramına dikkat çekmek için kullandı bilinirlik gücünü. Bakarsınız Gülben Ergen de başka ve önemli sorunlara dikkat çeker ve kamuoyu oluşturur...