AK Parti döneminde çalışma hayatına ilişkin iyileştirmeler devam ediyor. Son olarak 26 Nisan tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanan 6704 sayılı Kanun ile genel sağlık sigortası prim borçlarına af geldi.
Yapılan bu düzenlemeye göre 26.04.2016 tarihi öncesinde 60/g kapsamındaki (sigortalı olmayan, gelir/aylık almayan ve genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan) kişilerden 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası prim borcunun tahsilinden vazgeçilmiştir. Ancak ödenmiş borçlar varsa, ödenen bu primler iade ya da mahsup edilmeyecek.
Bu düzenlemeyle çok fazla vatandaşımızın genel sağlık sigortası prim borcu siliniyor.
Burada önemli bir nokta da, genel sağlık sigortası primini 30 güne tamamlaması gereken, kısmi süreli çalışanlardan 25 yaşını doldurmayanların borçlarının silinip silinmeyeceğidir.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur.
Bu durumda olan sigortalıların eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri, 60/c/1 ya da 60/g kapsamında ödenmektedir.
Dolayısıyla genel sağlık sigortası primleri, hane halkında kişi başına düşen gelire göre belirlenmekte, eğer bu gelir asgari ücretin 1/3’ünden az ise, genel sağlık sigortası primini devlet karşılamaktadır. Eğer fazlaysa, primi kendisi ödemektedir.
Bu noktada, 6704 sayılı Kanunda 60/g ifadesi yer aldığından, 26.04.2016 öncesi, 25 yaşını doldurmayıp, kısmi süreli çalışarak kendisine genel sağlık sigortası prim borcu tahakkuk eden kişilerin de, genel sağlık sigortası prim borçları silinecektir.
SGK tarafından, genel sağlık sigortası prim borçlarının tahsilinden vazgeçilmesine ilişkin SGK personeline yaptığı duyuruda;
“60/g kapsamındaki borçlu genel sağlık sigortalılarının, 25 yaşını geçmemek kaydıyla, 25.4.2016 (dahil) tarihinden önceki prim borçlarının terkin edilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu madde ile yapılan düzenleme hakkında Genelge çalışması tamamlanmıştır ve kısa sürede yayımlanacaktır. GSS prim borcu terkin işlemlerinin Merkezden yapılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, SGK İl Müdürlükleri / Merkezlerimiz tarafından herhangi bir işlem yapılmaması gerekmektedir. Konu ile ilgili yayımlanacak olan Genelgede uygulamanın usul ve esasları hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.” Denilmiştir.
Dolayısıyla, prim borçları henüz silinmemiş olup, SGK tarafından yayınlanacak Genelge ile belirlenen usuller uyarınca borçlar silinecektir.
Mesleki Yeterlilik Belgesine Dikkat!
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan işçilerin mesleki yeterliliklerinin olması gerektiğine ilişkin düzenleme 2015 yılında getirildi. Yapılan düzenleme ile 40 meslekte çalışan kişiler için 12 aylık süre tanındı ve bu süre 26 Mayıs tarihinde sona eriyor. Bu tarihten sonra belirlenen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler çalışamayacak. Söz konusu kapsama giren mesleklere standart oluşturmak amacıyla, ülkemizde de mesleki yeterlilik belge alınması zorunluluğu önce 40 meslek için daha sonra ek olarak 8 meslek için daha getirildi. Bu 8 meslek için de zorunluluk 2017 yılında olacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü tarafından her bir çalışan için 500 Türk Lirası idari para cezası verilecektir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler sadece bir kez yararlanabilecektir.