Ilık bahar havasının yerini bir gecede kar soğuklarına bıraktığı bugünlerde beslenme konusu şakaya gelmez. Yüksek hastalık riskine karşı multivitaminli meyvelerden yardım almalısınız.
Hava sıcaklığındaki ani değişim başta soğuk algınlığı ve grip olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu süreci sağlıklı geçirmenin tek yolu bağışıklık sistemini güçlendiren multivitamin etkili meyveleri tüketmekten geçiyor.
ELMA: Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler ile bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Lif ve flavanoidler ise sağlığın devamlılığı konusunda elmayı besin öğeleri yıldızı yapar. Elmada bulunan çözünen lifler kanser ve kolesterole karşı koruyucudur. Günde 2 adet orta büyüklükte elma yemek kolesterol seviyesini yaklaşık yüzde 16 oranında düşürür. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynaktır. Elmanın içeriğindeki kuersetin, kateşin, floridzin ve klorejenik asit güçlü antioksidanlardır. 100 gram elmanın antioksidan aktivitesi 1500 mg C vitamininin antioksidan etkisine eşittir. Elmadaki C vitamini yaklaşık 5.7 mg kadardır.
NAR: Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içerir. Kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucudur. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür.100 mL nar suyu, 100 mL yeşil çaya göre 2- 3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi var.
PORTAKAL: Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Bunların dışında da, damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ayrıca, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller ve yaralarda daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini azaltmaktadır. Günde 1 orta boy portakal tüketebilirsiniz.
Günde iki mandalina ilaç gibi
Mandalina, içerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle, bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürücü etkisinden dolayı kalp hastalıklarına karşı iyi bir ilaç olma özelliği taşır. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandıran mandalina damar hastalıklarına karşı bedeni korur. Bir porsiyon meyve karşılığı olarak; günde 2 küçük boy mandalina tüketebilirsiniz.