Arıların odunsu bitkilerden topladıkları reçine ve benzeri diğer maddeleri kovana taşıyarak oluşturdukları propolisi, dış etkenlerden korunmak için kovan sıva maddesi olarak kullandıkları bilinmektedir. Propolis ayrıca içerdiği yüksek antioksidan miktarı sayesinde de grip veya soğuk algınlığında da vücutta iyileştirici etki gösterir. Düzenli propolis ve bal tüketmek boğaz ağrısı, sinüs ve boğaz enfeksiyonları olmak üzere antibiyotiğe dirençli hastalıklara neden olan bakterilerin büyümesini önlüyor. Yapılan araştırmalar özellikle 12 yaş altı çocukların akut solunum yolu enfeksiyonları döneminde, 2 çay kaşığı kadar propolisi bol su ile tüketmeleriyle ateş ve kan ile idrarda enfeksiyon belirtileri gösteren parametrelerde yüzde 55 oranında iyileşme görüldüğü bulunmuştur.
Önemli araştırmalar solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada günde 150-200 mg arasında propolis tüketmenin oldukça faydalı olduğunu bildiriyor. Propolisi güne başlarken, kahvaltıdan önce tüketebilirsiniz. Güvenilir markaların buzdolabında muhafaza edilen ve içeriğinde propolis bulunan arı ürünleri karışımlarını güvenle kullanabilirsiniz.
Bu tarifleri deneyin
-Propolisli ve Ballı Yoğurt: 1 kase yoğurda 1 çay kaşığı tarçın, 2 çay kaşığı bal, arı sütü ve propolis karışımı koyun ve mikser ile çırpın. Üzerine 1/4 adet armut rendeleyin. Bu yoğurdu her gün ikindi öğününde tüketin. Bu yoğurt hem probiyotik hem propolisin doğal antioksidan etkisi ile bağışık arttırıcı olarak gribe karşı kalkan olacaktır.
-Propolisli ve Ballı Gevrek: 1 su bardağı sütü bir kaseye boşaltın. İçine 2 çay kaşığı propolis, arı sütü ve bal ile birlikte 5-6 adet ceviz ve 5-6 yemek kaşığı müsli koyarak tüketin. Propolis diğer yararlı besinlerden omega 3, kalsiyum ve antioksidanlarla beraber vücudun yapısını güçlendirecektir.
-Propolisli ve Ballı Muz: 1 adet büyük boy muzu kaseye koyun. Üzerine 1 çay kaşığı propolis, arı sütü ve bal karışımı, 1 çay kaşığı vanilya ve 1 tatlı kaşığı kakao ile iyice ezin ve servise hazır. Öğle yemeğinizin ardından yemenizi öneririm.